La satisfacció de la feina ben feta: ACAPS Anoia presenta un documental sobre projectes als campaments

Dins dels actes de l’Octubre Solidari d’Igualada, es projectà un documental sobre els projectes que ACAPS Anoia duen a terme als  campaments refugiats sahrauís i es va impartir una conferència sobre el conflicte del Sàhara Occidental. Núria Salamé, presidenta de la Federació ACAPS, va ser la responsable de la conferència sobre el conflicte sahrauí.

L’acte es va dur a terme el 30 d’octubre, a l’Espai Cívic Centre d’Igualada, en el marc de la presentació del Pla de Cooperació Local. ACAPS Anoia i Ajuntament d’Igualada van organitzar l’acte.

Crònica de Núria Salamé:

Em varen convidar a la presentació i tinc per costum,  si l’agenda ho permet, assistir als actes que organitzen les associacions. Cal dir que, amb els companys i companyes de l’Anoia, fa molts anys que tenim un “lligam especial”.  Ahir va ser un acte especial, amb la sala tota plena em va costar trobar seient. Hi havia més de 100 persones, fet poc habitual.  Això ja donava un caire singular i les cares dels organitzadors era de satisfacció plena.

Presentaven un documental realitzat als campaments de refugiats on ens mostrava la feina realitzada, els projectes per als quals han estat treballant. Era un manera de “passar comptes”  de retorn a la ciutadania, a les amistats, a l’administració. Semblava com si diguessin ” veieu per què serveix la vostra solidaritat”. Doncs sí, ens varen ensenyar els dipòsits d’aigua renovats..( tots sabem com estan i en quines condicions es diposita l’aigua que normalment es reparteix un o dos cops al mes), les Tarbies  (projecte que permet garantir un àpat diari als infants que hi assisteixen i que per a molts és l’ únic àpat que faran). És exemplar veure que 40 anys d’exili no ha enterbolit il·lusió de les educadores que mantenen “les aules” decorades, pintades i els infants amb cara de felicitat.

Però el projecte estrella d’aquets companys encara havia d’arribar: EL PARITORI. Per  els que vàrem viure i veure la cara de sorpresa, preocupació que varen fer quan se’ls hi va demanar la necessitat de poder tenir un espai on les dones poguessin parir amb dignitat. Era una responsabilitat i un gran repte, però no varen dubtar i s’hi varen posar. Avui ens ho  han mostrat: un espai de 100 metres on permet que les dones puguin parir en una llitera; que puguin ser ateses dignament i on es fa un seguiment de les dones amb embaràs de risc!!!!

Companys i companyes de l’ACAPS Anoia felicitats per la feina ben feta, el vostre treball és una mostra del que som capaços de fer quan hi posem voluntat, quan ens creiem el que fem, quan sabem que cooperar és escoltar les propostes i compartir-les amb aquells que són conscients que hi ha un poble que necessita del nostre suport, per que fa 40 anys que espera la seva llibertat!