40 anys de “Marxa negra” i emergència humanitària

Aquest mes de novembre es compleix el 40è aniversari de l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Regne del Marroc. El que el Regne Alauita va anomenar “Marxa Verda” ha estat soferta com una “Marxa Negra” per al poble sahrauí. España va abandonar la província africana del Sàhara Occidental, sense concloure el procés de descolonització que havia iniciat l’ONU. Resultat de la política espanyola: quatre generacions de sahrauís exiliades i refugiades al mig del desert algerí; milers de sahrauís morts o desapareguts, presos polítics, espoli dels recursos naturals, violació sistemàtica dels drets humans i genocidi cultural al Sàhara Occidental ocupat.

Quina és la resposta d’Espanya o de la Unió Europea a la no acceptació de la legalitat internacional i els abusos per part del Marroc? Silenci, cinisme, complicitat i hipocresia. El conflicte del poble sahrauí és un conflicte que es pot resoldre políticament. Només caldria aplicar les resolucions de l’ONU que insten a celebrar un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí. Un dret reconegut i contínuament boicotejat pel Marroc, gràcies a la passivitat i la complicitat de la comunitat internacional que dóna un tracte de favor al Regne Alauita.

L’Estat espanyol té la responsabilitat política, moral i històrica per l’abandonament del poble sahrauí. Espanya és responsable de l’ocupació del territori del Sàhara Occidental per part del Marroc i, també, del drama humà i el patiment del poble sahrauí dividit entre la vida en camps de refugiats i la zona ocupada i ara, també, la catàstrofe natural. De la injustícia i la tragèdia que viu el poble sahrauí, ens fem nostre el crit: “El Marroc, culpable / Espanya, responsable”.

Per al poble sahrauí, la situació actual és insostenible. El conflicte està estancat, fet que afavoreix el Marroc mentre el poble sahrauí està immers entre la repressió de l’ocupant i en una permanent crisi humanitària.

Les pluges recents, abundants i persistents als campaments de refugiats sahrauís, al desert algerí, han provocat una catàstrofe humanitària, amb 25.000 persones sense llar, milers de famílies damnificades, equipaments i infraestructures destruïdes. Cal, doncs, l’enviament immediat d’ajuda humanitària d’emergència. Per aquest motiu, la Federació ACAPS fa una crida a la solidaritat amb el poble sahrauí per ajudar a reconstruir els campaments de refugiats mitjançant aportacions econòmiques que seran transferides a la Mitja Lluna Roja Sahrauí.

El moviment solidari de Catalunya amb el poble sahrauí ha iniciat una campanya de recollida d’aportacions econòmiques al número de compte d’Acció Solidària amb el Sàhara, Banc de Sabadell ES46 0081 0050 1300 01364942, que seran transferides directament a la Mitja Lluna Roja Sahrauí. La campanya es pot seguir a través del blog www.sossahara.org

Finalment, fem una crida a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i al Fons Català de Cooperació perquè activin una campanya d’emergència per socórrer les víctimes i per reconstruir els campaments de refugiats, que pateixen actualment una situació extrema. A més, reclamem al Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació del govern d’Espanya que ajudi a aquest Poble, amb el que té un deute històric, i que tant ho necessita en aquesta situació d’emergència.

FEDERACIÓ ACAPS

Novembre de 2015