Alimentació sana: una clau per combatre el COVID als campaments

29/07/20 | Notícies

Malgrat totes les mesures sanitàries implementades als Campaments de Refugiats del Sàhara Occidental, la pandèmia del COVID-19 ha arribat als sahrauís. Així ho anunciaven fa tot just una setmana la Ministra de Salut: de moment hi havia 4 casos diagnosticats. Les males notícies no acabaven aquí però: El passat 27 de juliol va morir el primer sahrauí a causa del COVID-19 als campaments. 

Confinament al bell mig del desert

El confinament de la població sahrauí als campaments ha sigut una estratègia clau per frenar l’arribada del COVID durant molts mesos. Els controls fronterers, la limitació de moviments entre wilaias i la implementació de protocols sanitaris en el dia a dia dels sahrauís han permès arribar fins a mitjans de juliol sense cap cas de contagi. 

Les conseqüències econòmiques, socials i emocionals d’aquestes mesures, però, han sigut molt dures. En primer lloc, la manca d’abastament d’alimentació bàsica com a resultat dels controls fronterers. En segon lloc, la paralització dels projectes socials i culturals que moltes organitzacions internacionals porten a terme quotidianament als campaments. Per últim, la sensació de tancament i aïllament que a qualsevol indret del món hem patit, però accentuada en el cas del poble sahrauí: el confinament dins dels campaments de refugiats. 

Un sistema immunològic fort per combatre el virus

El COVID-19 té conseqüències devastadores arreu, però totes sabem que algunes persones són més vulnerables que d’altres alhora de combatre la malaltia. L’estat de salut previ de les contagiades, determinarà la capacitat del seu sistema immunològic per superar el virus. I en el cas dels sahrauís que viuen al desert, no les tenen totes. 

La dependència econòmica dels campaments de refugiats respecte a l’ajuda internacional es materialitza, entre d’altres, en l’escassetat de menjar a les famílies i en la dieta de cada llar.  Un reflex d’això són les dades de salut que es presenten als campaments: El 52% de les dones que viuen als campaments té anèmia, més de l’11% dels adults tenen diabetes i el 6% són celíacs. 

La nostra aposta: alimentació sana per als sahrauís

Una alimentació sana i equilibrada, és la clau per tenir una salut forta, i per tant, poder combatre un possible contagi. En aquest sentit, des d’ACAPS, hem apostat per facilitar l’arribada d’aliments a les haimes dels campaments. Mitjançant la col·laboració amb Media Luna Roja Sahrauí, l’organització que porta 40 anys suministrant aliments a les famílies, hem impulsat una campanya de recaptació de fons on tu també hi pots participar. 

Amb 20€ pots col·laborar per garantir l’alimentació d’una setmana d’una família de 5 membres. És un petit gra de sorra que ajuda a combatre el COVID en mig del desert del Sàhara.  Ens ajudes?