Aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica

El 27 de febrer de 1976 es proclamava la República Àrab Sahrauí Democràtica. Al 1975, Espanya havia de complir el mandat de les Nacions Unides d’organitzar el referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí, perquè pogués decidir lliurement el seu futur. Espanya, però, va trair el poble sahrauí i va signar uns acords cedint el territori del Sàhara Occidental al Marroc i a Mauritània.

 

El poble sahrauí, aquest any farà 40 anys que pateix una llarga espera, perquè es compleixi la legalitat internacional, mentre el Marroc manté una ocupació il·legal de la majoria del territori del Sàhara Occidental, que és considerat per l’ONU com a territori “no autònom” pendent de descolonització. En tots aquests anys de conflicte només ha canviat que hi ha un alto-el-foc, que continua el bloqueig del procés de pau, continua la violació sistemàtica dels drets humans per part del Marroc als territoris ocupats i continua l’espoli de les seves riqueses naturals. Els governs d’Espanya no han assumit mai la responsabilitat històrica de fer complir la legalitat internacional i es posicionen políticament i militarment a favor del Marroc.

 

Observem amb preocupació la situació en què viu la població sahrauí refugiada, amb mancances cada cop més grans per poder sobreviure, sense perdre l’esperança. Així mateix, a la zona ocupada, les forces de repressió marroquines actuen amb tota impunitat contra la població civil sahrauí.

 

Aquest any ve marcat per l’assassinat de joves sahrauís, en mans de colons o de les forces d’ocupació, en presons i comissaries. Però també és preocupant i indignant la situació que està patint en Hassanna Aalia. L’Estat espanyol nega l’asil polític a un jove sahrauí que està condemnant a cadena perpetua per un tribunal militar del Marroc, per haver participat en el campament de la dignitat de Gdeim Izik. Aquesta negació d’asil per part del Govern espanyol, obliga Hassanna Aalia a deixar el territori espanyol. Si Hassanna Aalia torna al seu país, serà empresonat sense garanties que se li respectin els drets humans per part de les autoritats d’ocupació marroquines, tal com es demostra diàriament amb els presos polítics sahrauís. Si retorna al Sàhara Occidental, les autoritats d’ocupació el detindran i no tornarà a sortir de presó mai més, perquè és una persona activa políticament i que mai ha deixat de lluitar pacíficament pel dret d’autodeterminació del poble sahrauí, lluita que li ha costat detencions i tortures en nombroses ocasions.

 

Amb tot, el poble sahrauí manté la determinació de lluitar per recuperar allò que se li ha robat – la llibertat i el territori – i l’orgull que és un poble que mai ha estat vençut militarment. Nosaltres estarem al seu costat.

 

La Federació ACAPS celebrem l’aniversari de la proclamació de la RASD i manifestem el compromís de treballar per al poble sahrauí, des del convenciment que la solidaritat no pot ser neutral.

 

 

Miquel Cartró

Federació ACAPS

 

 

27 de febrer de 2015