Declaracions del Marroc, Algèria i Polisario sobre resolució de l’ONU sobre el Sàhara Occidental

En finalitzar la reunió del Consell de Seguretat, el passat 28 d’abril, el Marroc i Algèria van ser entrevistats per periodistes al local per a rodes de premsa en les Nacions Unides, a diferència del Front Polisario, una cosa incomprensible ja que sent una de les parts del conflicte i part de les negociacions (encara que no és membre de l’ONU) ha de tenir el dret a donar la seva opinió en la mateixa forma i el mateix lloc que l’altra part. L’ambaixador del Marroc va parlar amb entusiasme i pausadament, aconseguint en el seu discurs insultar països, la Unió Africana i organitzacions

El Marroc no accepta res que soscavi la “integritat territorial del Regne”

Omar Hilale, ambaixador del Marroc, en la seva conferència de premsa va posar l’accent en la manca de disponibilitat absoluta del Regne del Marroc a acceptar qualsevol proposta que posi en dubte la integritat territorial del Marroc. Per al Marroc, l’única proposta vàlida és el seu pla d’autonomia. Va esmentar la crida del Rei Mohamed VI al secretari general com a prova de l’associació ONU/Marroc.

Per l’ambaixador va ser molt positiu l’informe de Guterres ja que no utilitza el terme territori no autònom (classificació actual del territori del Sàhara Occidental, que és a la llista de la Quarta Comissió de la Descolonització de les Nacions Unides). La resolució del CS va ser també del grat del Marroc ja que segons l’ambaixador el text agraeix al Marroc seu compromís amb els drets humans, en particular amb la creació i presència del Consell Nacional per als Drets Humans en el territori que inclou el Sàhara.

Marroc acusa Algèria de no dur a terme el cens de la població de refugiats als campaments de Tindouf, dient que el país veí viola el dret internacional de manera flagrant. Per al Marroc és també Algèria responsable de violacions de drets humans. I en el seu discurs també va aprofitar l’oportunitat per criticar Veneçuela i la Unió Africana.

La Unió Africana és tòxica, afirma Hilale

Hilale classifica a la Unió Africana com un cos tendenciós, quan no expulsa la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica) o congeli el seu reconeixement. Va més enllà i diu que la Unió Africana és tòxica sobre la qüestió del Sàhara Occidental. Aquesta declaració mostra clarament la manca de voluntat del Marroc per honrar l’Acta Constitutiva de la Unió Africana que va signar a principis d’aquest any.

En afirmar i agrair al grup de “amics” per a la qüestió del Sàhara a les Nacions Unides es va oblidar d’esmentar el Regne Unit agraint només a França, Rússia, Espanya i els Estats Units.

Segons Hilale és lamentable que no es parli de l’informe OLAF que tindria indicis de corrupció en la distribució i assignació de l’ajuda humanitària als campaments de refugiats per alts càrrecs del Polisario, però no va esmentar el fet que aquest informe, que ja té gairebé una dècada, va ser desmentit i mai es va demostrar cap de les acusacions i tant la ECHO (agència d’ajuda humanitària de la Unió Europea) com l’ACNUR (agència de Refugiats de l’ONU) monitoritzen i classifiquen la distribució d’ajuda com de conformitat amb els principis establerts i sense registrar-se cap desviament.

En relació al saqueig dels recursos naturals en el territori, Hilale ho justifica amb el fet que “des que el Marroc va recuperar el seu territori el 1975” només hi havia petits llogarets, i no s’havien desenvolupat, mentre que ara hi ha infraestructures i indústria i turisme i això es reflecteix i es reconeix en l’informe del SG, un argument que es pugui comparar amb el discurs colonial del segle passat i que no esmenta el fet que el desenvolupament es deu al desplaçament de centenars de milers de colons, les necessitats de habitatge de la mateixa i que evidentment la indústria és per transformar els recursos del territori i les carreteres i altres vies de comunicació per a l’exportació de la mateixa.

Hilale classifica a “Independent Diplomat” com diplomàtics mercenaris

L’organització no governamental sense ànim de lucre “Independent Diplomat” desenvolupa la seva tasca en l’àmbit de l’assessorament diplomàtic a causes que en general no tenen publicitat, sense fons, un grup que es compon d’ex diplomàtics, advocats i altres professionals. És aquest el grup que dóna suport al Front Polisario i a causa d’aquest factor, l’ambaixador del Marroc va decidir denigrar la imatge d’aquesta ONG en públic durant una conferència de premsa, acusant-los de ser deshonest, ser mercenaris i finançats per Algèria.

En resum Omar Hilale no va decebre a aquells que ja el coneixien com a ambaixador del Marroc a Ginebra, ni sorprèn en distribuir insults d’una forma impròpia per a un diplomàtic, i potser aquestes són les característiques que el converteixen en un favorit de palau.

Algèria acull amb entusiasme la resolució adoptada

Sabri Boukadoum, ambaixador d’Algèria davant les Nacions Unides a Nova York, ha reiterat el suport entusiasta d’Algèria a la resolució adoptada per unanimitat, cosa que no passava des de fa alguns anys. Així doncs, el Secretari General té el ple suport de la CS per procedir a la reactivació del procés de negociació, va dir el diplomàtic.

L’ambaixador espera que sigui un nou començament de les negociacions entre el Regne del Marroc i el Front Polisario, en el qual totes les parts treballin de bona fe.

Va reafirmar la plena disponibilitat d’Algèria per rebre totes les organismes, periodistes, ONG i altres visitants que vulguin visitar Tindouf i els campaments de refugiats sahrauís situats en territori algerià, com la visita prevista del Comitè de Descolonització conegut com C24.

Pel que fa a l’elecció d’un nou enviat especial del Secretari General per a la qüestió del Sàhara Occidental, Boukadoum va aclarir que és responsabilitat del SG i les parts del conflicte i no d’Algèria.

Un dels periodistes va dir que Omar Hilale havia declarat que per a ell els sahrauís eren marroquins, al que Boukadoum va respondre que llavors els haurien de donar el dret d’elecció i vot.

En relació al censat dels refugiats i les preguntes formulades pels periodistes marroquins sobre aquest tema, el representant d’Algèria va dir que Algèria no s’oposa a cap cens i qui digui el contrari menteix. El cens no és una tasca d’Algèria, hi ha organitzacions de les Nacions Unides sobre el terreny amb aquest mandat, en el dia que es determini una data per al referèndum, com s’estableix en el pla d’arranjament de les Nacions Unides.

Va acabar aclarint a una altra periodista marroquí que li va preguntar sobre el paper que juga Algèria en aquest conflicte, que el paper del seu país és contribuir al manteniment de la pau a la regió.

El Polisario dóna la benvinguda a l’acord adoptat i declara la seva disposició a cooperar amb el secretari general

El representant del Front Polisario davant l’ONU a Nova York, Ahmed Bukhari, va fer una breu declaració a la premsa donant la benvinguda a la resolució aprovada en el qual es pot llegir:

“El Front Polisario dóna la benvinguda a la resolució adoptada el divendres 28 de forma unànime pel Consell de Seguretat sobre el Sàhara Occidental.

La resolució reafirma el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació com la referència substancial que ha de guiar les negociacions directes que el secretari general de l’ONU ha de rellançar entre les dues parts, el F Polisario i el Marroc.

En relació a la violació de l’alto el foc a Guergarat el Polisario diu que:

“La resolució expressa el reconeixement del Consell de seguretat que la crisi desencadenada per Marroc el 11 d’agost, en violar l’alto el foc per construir una carretera amb fins comercials il·legals, ha creat una situació que desafia la lletra i l’esperit de l’acord militar número 1.

El Consell sol·licita en aquest context al secretari general que afronti aquesta situació per resoldre els greus problemes que ha creat.

El Consell i el secretari general en el paràgraf 89 del seu informe donen d’aquesta manera la raó a la posició que el F. Polisario ha defensat des del dia en què va desplegar el 28 d’agost, unitats a la regió del Guerguerat per aturar la violació de l’alto el foc pel Marroc.

El F. Polisario urgeix al secretari general a què prengui sense demora les mesures pertinents i necessàries per a l’assoliment d’aquest objectiu.

Tant en el rellançament de les negociacions com en la recerca de vies i mesures per resoldre les conseqüències derivades de la violació de l’acord militar número 1, el secretari general trobés a la part sahrauí la disposició a cooperar amb els seus esforços. “.

Bujari va fer una declaració breu i clara que no deixa cap dubte de que el Front Polisario no tolera violacions d’alto el foc per part del Marroc i exigeix ​​de les Nacions Unides que prengui les mesures necessàries. L’afirmació que els sahrauís estan disposats a cooperar amb els esforços SG, Guterres, és només una reafirmació ja que el Front Polisario ha cooperat sempre amb les Nacions Unides de bona fe durant les gairebé quatre dècades de conflicte i va dipositar la seva confiança en l’ONU per signar l’acord d’alto el foc.