El Parlament balear aprova una Proposició No De Llei de suport al Poble Sahrauí

El Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dijous una Proposició No de Llei de Podem amb la qual la Cambra mostra el seu suport al poble sahrauí, una proposta que representa “un pas més per arribar a solucions reals a favor de la dignitat i el reconeixement del poble sahrauí “.
Així ho ha indicat el diputat de Podem encarregat de defensar la iniciativa, Baltasar Picornell, després que aquest dijous també el Consell de Mallorca hagi realitzat, durant el ple, una declaració institucional de reconeixement que incentiva desbloquejar la situació en què es troba la població.
Concretament, amb la PNL aprovada al Parlament, s’insta el Govern a requerir al Govern central que assumeixi un paper més actiu en el marc del Consell de Seguretat de Nacions Unides per trobar una solució política, pacífica, duradora i immediata, sota la premissa de la lliure determinació del poble sahrauí en el marc dels principis i disposicions de la Carta de les Nacions Unides.

A més, es reclama a l’executiu central que faci els esforços que siguin necessaris perquè es reprenguin, el més aviat possible, les negociacions entre les parts, suspeses el 2012.
També es demana al Govern que vetlli pel respecte integral dels drets humans al Sàhara Occidental i se li emplaça que es doti a la missió de pau de Nacions Unides d’un mandat per a la supervisió dels drets humans que actualment no té.
D’altra banda, s’insta l’Executiu a que promogui un seguiment actiu de la legalitat de les pràctiques d’explotació dels recursos naturals al territori sahrauí; que augmenti les partides d’ajuda humanitària amb els campaments a Tinduf, donada la precarietat que pateixen; i doni suport a programes de formació i mobilitat de la població sahrauí; i que afavoreixi l’accés a la nacionalitat espanyola per part de la població sahrauí que així ho desitgi.

Aquest poble, explica Podem, pateix constants violacions de drets humans i repressió de la seva llibertat d’expressió i de les seves reivindicacions d’autodeterminació.

 

Font: www.porunsaharalibre.org