Entrevista a Alien Abdulah, director de cooperació del Ministeri de Salut de la RASD

30/09/20 | Notícies

Entrevistem al director de cooperació del Ministeri de Salut Pública de la RASD, qui ens explica quines són les necessitats del sector necessari i agraeix l’aportació de la Federació ACAPS en matèria d’alimentació.

¿Que ha significat per al sistema de salut sahrauí l’arribada del covid?

Aquestes condicions que vivim ara amb la pandèmia del COVID generen una situació molt greu. Perquè no estem preparats per afrontar situacions d’aquesta embergadura. Malgrat tenim personal format, tenim metges, tota l’experiència en l’auxili per atendre als pacients… Però ens falta per exemple el sistema d’oxígen, que no hi és a totes les instal·lacions. I també falta certa motivació del personal per treballar 24h al dia. 

¿Com ho vivint el personal de salut?

El personal de salut no és com la resta de sectors. Els atres sectors tenen més vacances, permisos, per exemple, el sector educatiu. El sector de la salut no, el personal ha de treballar 24h, 7 dies a la setmana i 365 dies l’any. Això és difícil d’entendre i afecta a la motivació. Falten incentius, sous. Molt personal mèdig és voluntari, però avui en dia amb la globalització tot va de diners. És difícil per al personal mèdic i infermers no tenir diners per resoldre les necessitats econòmiques dels seus fills i esposes. 

¿Quines campanyes de salut heu implementat per fer front al còvid?

Malgrat tot hem pogut crear un comité de prevenció i de resposta al coronavirus. Composat per metges, presidit pel doctor Hafdala, qui és pediatra i director central de prevenció, juntament amb especilistes i personal de gestió.

Hem el·laborat una estratègia que hem compartit amb totes les agències i donants i que marca les etapes que implementem durant la fase de prevenció i durant la fase de resposta. Tot amb el suport de metges especialistes i personal de gestió.

Quin és el grau de contagis que hi ha hagut als campaments?

El primer cas va ser registrat el 23 de juliol, i des d’aleshores tenim una estreta col·laboració amb l’hospital de tindouf, per poder fer els pcrs de la gent que tenim sospita. També per aplicar els tractaments que avui en dia s’apliquen a Argèlia i a tot el món per als casos de contagi. 

Fins al moment hem fet 98 anàlisi de PCR’s, 21 són positius, cap ha necessitat un ingres a l’UCI i tots han sortit bé. Hi ha hagut dues persones mortes, majors de 73 anys i que tenien malalties cròniques associades d’alt risc. 

Com us ha beneficiat l’ajuda internacional en el sistema de salut?

Amb les contribucions hem pogut instal·lar sistemes d’oxígen a l’hospital de Rabuni. Estem adaptant els serveis per oferir una millor atenció als clients. La vostra contribució ha servit per millorar l’alimentació dels casos ingressats i del personal sanitari. Un personal que està treballant cada dia i en contacte directe amb els casos, i necessita suport alimentàri. 

Què representa per vosaltres l’ajuda en alimentació que us hem enviat?

Nosaltres depenem de l’ajuda internacional en qüestió d’alimentació. D’allò que ofereix el PAM??? i l’Acnur. Però no és suficient. Aquest suport ha permés fer una variació dels productes. Ara tenim més llegums, fruita, carn i productes per als esmorzars dels pacients i del personal de salut. La contribució ens alimentarà fins al novembre, i és quelcom que agraïm i valorem de forma molt positiva. 

Vols afegir alguna altra cosa?

Vull agraïr la coordinació i el suport de la Federació ACAPS, la seva contribució. No només aquesta, sinó també tot el suport generat des dels anys 70, 80 i 90. No podem oblidar que les primeres cases de malalts van ser finançades des de Catalunya, Sabadell, Granollers…