Entrevista a Dumaha Mohamed Maati, alcaldessa de Tifariti

19/08/20 | Notícies

«No tenim mitjans i els nostres fills s’han quedat sense feina per ajudar-nos»

ACAPS hem entrevistat Dumaha Mohamed Maati, l’alcaldessa de la Daira de Tifariti, a la wilaia d’Smara, qui ens ha explicat com està afectant la COVID-19 a les economies domèstiques dels camps de refugiats sahrauís. El seu missatge és contundent: La solidaritat internacional és més necessària que mai.

P: Creus que la pandèmia està tenint uns efectes més greus als campaments que, per exemple, a qualsevol ciutat de Catalunya o de l’Estat espanyol?

R: El tipus d’afectació és molt diferent, tenim unes circumstàncies diferents a tots els nivells, tant a nivell d’organització social, com de recursos econòmics o de capacitat per generar riquesa. Per exemple, la capacitat dels nostres hospitals és molt limitada. Però sense dubtes, un dels trets més diferenciadors entre qualsevol família catalana o sahrauí és la seva capacitat per generar ingressos per si mateixa o de dependre de l’exterior.

P: La pandèmia està afectant econòmicament arreu, com es trasllada això a l’economia sahrauí?

R: La població que viu als campaments de refugiats viu sobretot de les ajudes humanitàries que rebem de la solidaritat internacional. Vivim exiliades al mig del desert i no tenim la mateixa capacitat de produir alimentació i riquesa des dels campaments. El tancament de fronteres, i per tant, el nostre aïllament, ha comportat una reducció molt important d’aquestes ajudes. Els béns de primera necessitat, especialment els aliments, s’han vist molt reduïts. I nosaltres no els podem produir des d’aquí. Això ha perjudicat a moltes famílies refugiades, situació agreujada encara més atès que moltes persones s’han hagut de confinar per donar positiu en coronavirus.

P: Aleshores el confinament als campaments també està afectant els llocs de feina?

R: L’ingrés de les famílies s’ha vist molt tocat. Moltes famílies tenen els seus fills treballant fora dels campaments, i degut al coronavirus s’han quedat sense feina per ajudar-los. Això implica que han deixat d’enviar remeses a les seves llars. A sobre, les que treballen aquí també han vist com les seves feines es paralitzaven degut al confinament i deixaven de rebre ingressos.

P: Amb els ingressos pràcticament anul·lats i la limitació de l’ajuda internacional, quina és la vostra esperança?

R: Estem demanant suport als nostres amics, atès que aquestes circumstàncies són especialment difícils per al nostre poble. Fem també una crida a la comunitat internacional, perquè ens doni un cop de mà i col·labori amb l’ajuda humanitària, que és més necessària que mai.

La Federació ACAPS ens estem dedicant aquest estiu a recaptar fons per garantir l’alimentació bàsica de les famílies sahrauís. Per posar el teu gra de sorra fes click aquí goteo.cc/alimentspelsahara