Forenses de la UPV / EHU exhumen noves fosses comunes al Sàhara Occidental

Font: spsRASD

Un equip d’investigació forense, dirigit per Paco Etxeberria, ha portat a terme els treballs d’exhumació de tres cadàvers d’altres tantes dones sahrauís

Un equip d’investigació forense de la UPV / EHU, dirigit per Francisco Etxeberria, ha portat a terme els treballs d’exhumació de tres cadàvers d’altres tantes dones sahrauís enterrades en sengles fosses comunes que podrien datar dels temps de la invasió marroquina del Sàhara espanyol el 1976.

L’exhumació de les tres noves fosses comunes s’ha produït per invitació de l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (AFAPREDESA), a la regió de Meheris a la zona del Sàhara Occidental recupera per la República Sahrauí, informa la UPV / EHU en un comunicat.

A les fosses es van trobar les restes de tres dones que van poder morir en els primers mesos de la invasió marroquina, ja que entre els objectes trobats al costat d’una les víctimes es van trobar 68 monedes per un valor total 689 pessetes de l’època en què el Sàhara era colònia espanyola.

Els informes amb les anàlisis forenses duts a terme pel grup forense de la UPV / EHU han estat remesos al Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional que investiga la causa sobre suposades vulneracions de Drets Humans al poble sahrauí el 1976 exercides pel Marroc.

Aquesta és la tercera expedició realitzada per forenses de la UPV / EHU al Sahara des del 2013 i, en total, han estat exhumats fins a la data 16 cossos, dels quals 10 han estat identificats a través d’una anàlisi d’ADN i restituïts als seus éssers estimats, entre ells els de dos menors.

Els cossos van ser inhumats en Fadret Leguiaa, que s’ha convertit en lloc de Memòria per a totes les víctimes de desaparicions forçades al Sàhara Occidental.