Guerguerat, el poble sahrauí torna a alçar la veu

07/11/20 | Notícies

Des de fa unes setmanes hem pogut veure com activistes sahrauís, tant de les zones alliberades com dels camps de refugiades, han començat una protesta al pas fronterer del Guerguerat. 

Una multitud de manifestants sahrauís han acampat i han alçat banderes sahrauís davant d’aquest punt fronterer, que el Marroc utilitza de forma il·legal, tallant el trànsit de mercancies que acostuma a creuar aquesta zona. Exigeixen el seu tancament i reclamen a la MINURSO que compleix amb el seu mandat i organitzi un referendum legítim per a l’autodeterminació del poble sahrauí. 

Guerguerat, situada al sud del Sàhara Occidental a la seva frontera amb Mauritània, és un territori estratègic on les forces d’ocupació marroquines mantenen oberta una bretxa il·legal, per on realitzen el transport de mercaderies resultat de l’espoli dels recursos naturals sahrauís, vulnerant convenis internacionals i generant guanys milionaris de manera il·legal.

La protesta civil no-violenta del poble sahrauí en el punt fronterer de Guerguerat és una forma de pressió a les Nacions Unides i a la comunitat internacional perquè es posicionin a favor dels drets humans, condemnin la vulneració de drets i abusos per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental i garanteixin el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí.

Aquesta protesta, així com les que s’estan estenent també en altres punts fronterers dels territoris ocupats, posen en evidència la importància de garantir els drets humans i acabar amb la impunitat que exerceix el Marroc.

Tot i que el del Frente Polisario s’ha desmarcat de les protestes és important recordar que   en reiterades ocasions ha denunciat que la bretxa del Guerguerat es va obrir de manera il·legal i vulnerant els acords de l’alto el foc signat l’any 1991. Una de les seves demandes al  al Consell de Seguretat de Nacions Unides ha sigut que forci al Marroc a tancar aquest pas il·legal que suposa un veritable obstacle per a la resolució del conflicte sl Sàhara Occidental.  la r

L’utilització d’aquest punt fronterer per part del Marroc, només reflecteix les intencions que té de continuar eludint les disposicions i les resolucions de la comunitat internacional i reforça, encara més, l’estancament que viu el conflicte al Sàhara Occidental. Es un punt que segueix sent una font permanent de tensió a la regió i un veritable obstacle als esforços internacionals en la recerca d’una solució que garanteix els drets legítims del poble sahrauí. 

Enllaços externs: