La defensa dels recursos naturals enfront del espoli serà la línia estratègica de SAHARA RISE

La Conferència Sàhara Rise va concloure ahir, 27 de febrer, dia nacional de la RASD, a Smara, amb el compromís d’impulsar una estratègia de resistència civil basada en la defensa dels recursos naturals sahrauís. Després de tota la jornada de treball i deliberació, uns 60 activistes sahrauís van decidir adoptar aquesta línia de treball per a conduir una campanya clau en el moment actual. Les recents sentències judicials que reconeixen la sobirania sahrauí davant dels seus béns i recursos, són un marc favorable a aquesta decisió. De fet, els participants de la Conferència s’han celebrat avui la sentència del Tribunal Europeu de Justícia que no considera vàlida l’explotació dels recursos naturals sense el consentiment del poble sahrauí.

Una sessió de cloenda que exalça la lluita noviolenta i la persistència

Després de les celebracions del dia nacional sahrauí, la taula presidencial de la conferència ha iniciat la sessió de cloenda amb les intervencions de Xavier Serra, Mina Baali, Abdeslam Omar i Fatma Medi, membres de la taula de presidència. Les seves paraules s’han dirigit a animar la societat civil sahrauí a seguir lluitant per un Sàhara Lliure, i a recordar la importància d’adoptar estratègies de resistència civil noviolenta per avançar cap al dret de l’autodeterminació i la defensa dels Drets Humans. “Avui acaba la conferència però no s’acaba aquí, tenim el compromís de seguir treballant en l’estratègia internacional de resistència civil i política”, ha declarat Serra, referint-se a la nova fase d’implementació que es desenvoluparà durant els propers anys. Omar ha posat l’accent en la memòria cap a tots els màrtirs i presos polítics que han lluitat al llarg dels anys per la llibertat del poble sahrauí, i ha convidat els participants a no oblidar la lluita pels Drets Humans, els Drets Civils ja solidaritzar-se amb els activistes perseguits pel Marroc. Fatma Medi, presidenta de la taula, ha sintetitzat i valorat les jornades de treball de la Conferència, com una fórmula efectiva per unir les diferents lluites i impulsar campanyes unitàries amb força des de la societat civil sahrauí i internacional. Hamma Salama, president del Secretariat del Polisario ha tancat el panell de cloenda amb un discurs de suport a la resistència civil com a estratègia a seguir pel poble sahrauí.

Acció de solidaritat amb els presos polítics

Tots els participants i la presidència han coincidit en la importància de seguir lluitant en la defensa dels drets humans, des dels territoris ocupats i des dels campaments de refugiats, i de treballar unitàriament per la llibertat dels presos polítics sahrauís. En aquest sentit els participants de la conferència han realitzat un acte en solidaritat amb els presos polítics sahrauís i el grup de Gdeim Izik, reconeixent el valor de la seva lluita i persistència i exigint el seu immediat alliberament.

Finalitza Sàhara Rise amb el compromís de seguir lluitant

La sessió de cloenda va concloure amb la lectura del manifest de la Conferència. S’hi va agrair la participació de tots els ponents i activistes internacionals i es va expressar el compromís de seguir lluitant i treballant per la sobirania i la llibertat del poble sahrauí. “La Conferència finalitza amb el compromís d’impulsar i dur a terme un pla d’acció estratègic basat en la defensa dels recursos naturals i la sobirania del poble sahrauí sobre el seu territori, amb la finalitat de contribuir a la fi de l’ocupació marroquina i materialitzar el dret d’autodeterminació amb la independència del Sàhara Occidental “. La jornada va acabar amb actuacions culturals, musicals i poètiques.

 

Via: Sahara Rise