Les autoritats marroquines impedeixen que es celebri el funeral públic de Mohamed Abdelaziz

Les autoritats marroquines han impedit la celebració del funeral en memòria del president sahrauí i líder del Front Polisario, Mohamed Abdelaziz, que va morir dimarts als 68 anys d’edat víctima de càncer.

El president de l’Associació Sahrauí de Víctimes de Violacions de Drets Humans (ASVDH), Brahim Dahan, ha dit a Efe que la policia marroquina va treure a la nit de dimecres a dijous les carpes funeràries aixecades a el Aaiun pel germà del difunt president, Mohammad Cheikh Raguibi.

El germà d’Abdelaziz havia aixecat les anomenades ‘ haimes de dol ‘, on els amics i persones properes solen presentar el seu condol, però van ser immediatament desmuntades per la policia.

Segons el portal marroquí alyaoum24.com, les autoritats han justificat aquesta actitud davant “la intenció d’alguns partidaris del Polisario d’aprofitar el funeral per manifestar-se “per la independència del Sàhara.

No obstant això, la mateixa web apunta que les autoritats marroquines sí van autoritzar i fins i tot van ajudar al pare d’Abdelaziz a establir carpes funeràries en honor del seu fill a Kasba Tadla, localitat del centre del Marroc on el pare residia.

Els sahrauís als camps de refugiats de Tindouf es preparen per enterrar i celebrar el funeral del seu històric líder, al qual han estat convidats representants de diversos països del món.

El Govern marroquí ha esperat dos dies després de la mort d’Abdelaziz per expressar la seva reacció, qualificant el líder sahrauí de mer “figurant” en el conflicte sahrauí, “que estava i segueix estant controlat en una altra part”, en al·lusió a Algèria, que segons Marroc és la que dirigeix ​​en realitat al Polisario.

Font