Manifestacions i repressió davant l’arribada de Köhler

Font: Por Un Sahara Libre

Des del matí d’ahir dijous, les forces d’ocupació han imposat un bloqueig policial molt fort en El Aiun. El desplegament policial als barris i als carrers de la ciutat ocupada va començar hores abans de l’arribada de l’enviat especial de les Nacions Unides, Horst Köhler. Segons el corresponsal de l’Équipe Média van ser envoltades les cases dels activistes Ali Saadouni, Roukia El Hawasi, Hassana Douihi i la casa de la família de Sidi Mohamed Alouat. Van atacar a la mare i la germana d’aquest últim, i els van prohibir sortir de casa.

Abans de les 7 h, les forces d’ocupació van donar ordre de tancament a les cafeteries i també van parar els autobusos de la ciutat per obstaculitzar l’arribada dels sahrauís des dels barris al centre de la ciutat.

A les 7 h de la tarda hora local, van començar les manifestacions a l’Avinguda de Smara. Els manifestants portaven banderes de la RASD i reivindicaven el dret a l’autodeterminació i la protecció de les Nacions Unides. Les manifestacions es van estendre als barris i als carrers del voltant, i van ser objecte d’intervencions policials. Al final d’aquest text es relaten els noms de les persones que van ser objecte d’agressions policials i van resultar ferits de diversa consideració (La llista és més àmplia, però aquesta és la informació hem rebut per part d’activistes dels drets humans fins al moment) .

En una manifestació al barri de Nadi Lahma, un cotxe de la policia marroquina va atropellar un manifestant sahrauí -Ayoub El Ghan- que es troba en estat crític. Segons fonts familiars, té diversos ossos trencats, i no se li permeten visites a l’hospital.

Les manifestacions a tota la ciutat han seguit fins al vespre.

D’altra banda, els desocupats del grup Al Kassem van organitzar una manifestació que va ser intervinguda brutalment, resultant a 7 persones ferides.

Dos periodistes sahrauís, Zahara Essin i Khadi Essin, van ser detingudes al barri del Auda, juntament amb un jove sahrauí que va intentar evitar la detenció. Estaven gravant les manifestacions des d’un cotxe.