Marxen amb les maletes plenes de records

Els infants refugiats sahrauís acollits a Catalunya han tornat amb les seves famílies als campaments de refugiats, al desert algerí, amb les maletes plenes de records. Els nens i les nenes han conviscut dos mesos de vacances en famílies penedesenques que solidàriament els han tractat com a un membre més de la família. Durant l’estiu, han fet tot tipus d’activitats i han passat revisions mèdiques.  La seva estada ha estat plena d’emocions i ha estat un veritable intercanvi cultural. A través d’aquests petits ambaixadors, les famílies, les seves amistats i el seu entorn han pres consciència de la realitat dels campaments de refugiats sahrauís, les conseqüències d’un conflicte iniciat en l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc l’any 1975. Els infants són les primeres víctimes de l’ocupació marroquina i el programa “Vacances en Pau”  treu durant dos meses aquests nens i nenes d’un desert que supera els 50º de temperatura.

L’hora del comiat ha estat especialment emotiva, amb abraçades, somriures i llàgrimes. Les famílies d’acollida expressaven la satisfacció d’haver gaudit d’una experiència vivencial intensa i positiva, però que també tenien el regust amarg propi del comiat d’algú que estimes. Els nens i les nenes estaven contents de tornar amb els seves famílies, carregats de regals i de bons records. Alguns d’ells segurament ja no tornaran, però tots i totes expressaven el desig del retrobament l’any vinent, si pogués ser en un Sàhara Occidental lliure, o si no en una visita als campaments de refugiats.

La Federació ACAPS està satisfeta del desenvolupament del projecte “Vacances en Pau”,  coordinat per la Delegació del Front Polisario a Catalunya, superades algunes dificultats. També agraeix l’esforç organitzatiu de les associacions participants, el compromís i la generositat de les famílies acollidores i la col.laboració de professionals de la salut entre d’altres i el suport dels ajuntaments  i institucions.

Setembre de 2014