Participació d’un membre d’ACAPS a l’acte de la Fundació Solidària Flama sobre la primavera àrab

Xerrada-debat Primavera àrab, 2014
Quins canvis? Quines Perspectives?

Dissabte 29 de novembre – 18:00 h

Centre Cívic Pati Llimona – Sala Maria Aurèlia Capmany
Rentransmissió en directe a la web www.fundacioflama.cat

Les revoltes àrabs iniciades l’any 2011 van suposar un impuls transformador i revolucionari sense precedents als països del Nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà. Una àrea molt propera i alhora molt desconeguda que va sorprendre al món per la intensitat, la transcendència i l’extensió d’aquests esdeveniments.

La Fundació Solidària Flama hem convidat a Santiago Alba Rico i a Nazanín Armanian perquè ens facin una radiografia de la situació actual, un balanç des de l’any 2011 fins avui, incidint en els canvis i transformacions que s’han produït i una valoració de la rellevància i la transcendència de les revoltes. Finalment, pretenem que ens avancin quines perspectives de canvi preveuen en relació a les demandes de llibertats democràtiques i de transformacions polítiques, econòmiques i socials.

Dins d’aquest marc global, volem també conèixer quina és la situació actual de les dones, quin ha estat el seu paper en les revoltes i com l’anomenada primavera àrab ha incidit en la defensa dels seus drets i en la seva lluita per assolir la igualtat.

Santiago Alba Rico és escriptor, filòsof i expert en el món àrab. Va estudiar Filosofia a la Universitat Complutense de Madrid. Entre 1984 i 1991 va ser guionista de diversos programes de televisió (entre ells, el molt conegut La Bola de Cristal). Ha publicat articles en nombrosos diaris i revistes i entre les seves obres hi ha els assajos Deixar de pensarTornar a pensarLes regles del caosLa ciutat intangibleL’islam jacobíTorres més altes i Vindrà la realitat i ens trobarà adormits. Des de 1988 ha viscut a Egipte i Tunísia, la seva actual residència, i ha traduït al castellà l’obra del poeta egipci Naguib Surur i més recentment la del novel·lista iraquià Mohammed Jydair.

Nazanín Armanian és escriptora, periodista, politòloga i experta en el món àrab. Es va llicenciar en Ciències Polítiques, ha treballat a la UNED i des del 2008 imparteix classes a la Universitat de Barcelona. Treballa actualment en la seva tesi doctoral sobre filosofia. Paral·lelament, dóna cursos i conferències en diferents centres cívics i culturals sobre actualitat de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica i exerceix de traductora jurada del persa (fārsī) al castellà. Ha publicat una quinzena de llibres sobre temàtiques diverses i escriu en diferents diaris, entre ells el diari Público.