Victòries jurídiques successives del Front Polisario que sacsegen el Regne del Marroc

port.pravda.ru.- El passat 27 de febrer de 2018 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va publicar la segona sentència que determina que el Sàhara Occidental és un territori diferent i separat del Regne del Marroc, i qualsevol acord entre la UE i el Marroc no pot ni incloure aquest territori ni les seves aigües adjacents reafirmant així el que ja s’havia establert en la sentència de 21 de desembre de 2016 – C-104/16 P-.

El Front Polisario va accionar així una allau jurídica que ja va donar fruits amb la confiscació de vaixells de transport de fosfats, recurs natural que al costat de la pesca és la base del robatori del Marroc de les riqueses sahrauís i que és el motiu essencial de l’ocupació militar del Sàhara Occidental, un territori molt ric, del qual una part de la població viu sota un règim de terror en un apartheid social, polític i econòmic des de la invasió marroquina al novembre de 1975.

Detenció de càrrega de fosfats i cancel·lació de pont aeri

El 23 de febrer, el Tribunal Superior de Sud-àfrica va decidir que una càrrega de fosfats a bord d’un vaixell provinent del Sàhara Occidental per a Nova Zelanda carregava béns que no pertanyien a l’exportador marroquí ni a l’importador a Nova Zelanda. L’embarcació NM Cherry Blossom, va estar detinguda a Port Elizabeth per més de 300 dies. El Tribunal va subratllar que el Marroc ocupa il·legalment el Sàhara Occidental i no té el dret d’exportar el fosfat del territori. Aquesta càrrega va ser ara retornada al legítim representant del poble sahrauí al Front Polisario.

Diversos propietaris de vaixells internacionals van introduir una clàusula que exclou al Sàhara Occidental en els nous contractes de noli com és el cas per exemple de Global Ocean.

Ahir es va publicar la notícia que l’aerolínia Transavia va cancel·lar el pont aeri entre Dajla (ciutat dels territoris ocupats) i París, a la pàgina en línia de la companyia es pot verificar que l’últim vol és el 22 de març de 2018.

Segons el diari online marroquí Le Desk el “Polisario va cancel·lar la línia París-Dajla operada per Transavia” l’agència de notícies espanyola EFE informa també “Fracassa la primera ruta aèria que unia la ciutat sahrauí de Dajla amb París”,

La Federació d’Associacions de Pescadors de les Illes Canàries demana la negociació directa amb el Front Polisario

En una declaració de la Federació d’Associacions de Pescadors de les Illes Canàries publicada aquesta setmana aquesta organització professional demana la negociació directa amb el Front Polisario per a l’ús del banc de pesca del Sàhara Occidental un acord de pesca que proporciona estabilitat i suport jurídic adequat a la presència dels pescadors canaris en les aigües del Sàhara.

El comunicat subratlla que en un acord de pesca amb respecte al Sàhara Occidental, ha de prestar especial atenció a la presència del sector artesanal de Canàries, amb les seves pràctiques de pesca sostenibles.

En un text comença explicant la relació històrica dels pescadors canaris amb el banc de pesca del Sàhara i on condemnen l’estat espanyol per l’abandó del territori sense haver donat mai l’oportunitat al poble sahrauí a exercir el seu legítim dret a l’autodeterminació, aquesta associació urgeix ara a l’Estat espanyol i a la Unió Europea respectar sense “distorsions” la sentència del Tribunal de Justícia Europeu que va determinar que els acords de pesca amb el Marroc no inclouen ni el territori ni les aigües del Sàhara Occidental, ja que aquest territori no forma part de Marroc.

Els pescadors canaris lamenten que en la successió d’acords de pesca, entre Espanya primer i la Unió Europea més tard, amb el Marroc els pescadors de les Canàries van ser progressivament expulsats d’aquestes aigües i que el poble sahrauí va haver de veure com les riqueses de les seves mars són saquejades per pràctiques depredadores de pesca desenvolupades per poderoses flotes estrangeres, permeses i encoratjades per l’administració d’ocupació marroquina.

La Federació demana així el ple respecte de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 21 de desembre de 2016 – C-104/16 p, resolució judicial aquesta que reconeix que el Marroc i el Sàhara Occidental són territoris diferents i separats, en virtut de la Carta de les Nacions Unides i el principi de l’autodeterminació dels pobles, considerant que els acords establerts entre la Unió Europea i el Marroc no s’apliquen al Territori del Sàhara Occidental o les seves aigües, de manera que les empreses europees no poden, en cap circumstància, utilitzar les autoritzacions marroquines per operar al Sàhara Occidental.

Els pescadors canaris subratllen que el TJUE també afirma que el factor determinant no és avaluar si una activitat econòmica específica pot ser favorable o no a la població sahrauí, però si garantir que el representant del poble sahrauí, el Front Polisario, hagi donat el seu consentiment per el seu desenvolupament. D’aquesta manera, la legislació europea deixa clar que qualsevol activitat econòmica en el territori del Sàhara Occidental està subjecta a l’acord exprés del Front Polisario, l’únic representant del poble sahrauí, de conformitat amb la resolució 34/37 de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Així mateix, apel·len a l’aplicació dels acords de pau de 1991 i les nombroses resolucions de les Nacions Unides i de la Unió Africana perquè el conflicte al Sàhara Occidental es pugui resoldre definitivament mitjançant la celebració d’un referèndum en el qual el poble sahrauí pugui decidir lliurement el seu futur, perquè com es pugui llegir en el text “tots els pobles d’aquesta àrea puguin desenvolupar-se en pau i amb estabilitat”.

Front Polisario disponible per negociar acords respectant la sostenibilitat dels recursos

El Front Polisario va aclarir que la Unió Europea ha de comportar-se amb el màxim respecte per la legalitat internacional i les seves pròpies lleis, en conseqüència, si s’intenta incloure les aigües del Sàhara Occidental de qualsevol manera en un nou acord sobre la pesca amb el Marroc, el Polisario recorrerà de nou als tribunals europeus, deixant en l’absoluta incertesa jurídica a les empreses que pretenen actuar sota la cobertura d’aquests acords.

El Front Polisario va manifestar la seva voluntat d’arribar a acords amb empreses interessades a desenvolupar activitats econòmiques en el territori i en les aigües del Sàhara Occidental, amb la perspectiva de permetre una activitat respectuosa amb els seus recursos, sostenible en el temps i beneficiosa per a les parts que signen els acords.

L’advocat del Front Polisario, Gilles Devers va reafirmar que tot i que aquesta sentència no donarà la independència al poble sahrauí, representa un progrés molt significatiu i que incitar els empresaris a invertir en les zones ocupades del Sàhara Occidental és incitar al crim i la il·legalitat i que qualsevol activitat econòmica serà denunciada a la seu judicial.

Font: Por un Sahara Libre