27 de Febrer, 46 aniversari de la creació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)

25/02/22 | Comunicat

El 27 de febrer de 1976 es proclamava la República Àrab Sahrauí Democràtica, després que Espanya abandonés el territori del Sàhara Occidental el 1975, deixant a la seva sort al poble sahrauí en una guerra contra el Marroc i Mauritània per la seva terra. L’any 1991, sota la cobertura de les Nacions Unides, es formen els acords d’alto el foc i el govern del Marroc i el Frente Polisario, i les parts es comprometen a celebrar un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí per poder lliurement el futur de la seva terra i posar fi al procés de descolonització del seu territori. Des de novembre de 2020, la ruptura dels acords d’alto el foc ha donat pas una escalada bèl·lica del conflicte i a un increment de la repressió per part de les forces d’ocupació contra activistes sahrauís de les zones ocupades.

Fa més de 45 anys que el poble sahrauí espera que es compleixi la legalitat internacional per poder tornar a viure en pau i llibertat en la seva terra, el Sàhara Occidental. En tot aquest temps el Marroc manté una ocupació il·legal de més del 80% del Sàhara Occidental, un territori “no autònom” i pendent de descolonització, segons diferents resolucions de les Nacions Unides. En tots aquests anys de conflicte el Marroc no ha parat de bloquejar el procés de pau, continua vulnerant de forma sistemàtica els drets humans del poble sahrauí i es beneficia de l’espoli il·legal dels seus recursos naturals, sota la mirada còmplice de la comunitat internacional i la implicació d’empreses transnacionals. Davant d’aquesta situació, els governs d’Espanya no han assumit mai la seva responsabilitat històrica, com a potència administradora del territori, per fer complir la legalitat internacional i dur a terme el procés de descolonització del Sàhara Occidental.

Observem amb preocupació la situació en què viu la població sahrauí refugiada, amb mancances cada cop més grans per poder sobreviure, sense perdre l’esperança. I la sistemàtica repressió, opressió i vulneració de drets que viuen les sahrauís als Territoris Ocupats, sobretot des de la ruptura dels acords d’alto el foc el novembre de 2020, en mans de la policia marroquina, que actua amb total impunitat contra la població civil sahrauí.

Durant l’últim any, el Marroc ha augmentat encara més la repressió contra activistes sahrauís al Sàhara Occidental ocupat. Segons l’informe “Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental. L’augment de la repressió i les violacions dels drets humans un any després de la ruptura dels acords d’alto el foc“, elaborat per ACAPS i NOVACT, s’han pogut registrar almenys 160 casos de vulneracions de drets humans només durant l’últim any.

Tot i la violència física, abusos, agressions sexuals, detencions arbitràries… que pateix el poble sahrauí perl simplre fet fet protestar, reclamar el seu legítim a l’autodeterminació, reclamar la seva cultura i filmar, fotografiar o documentar els abusos que pateixen per part de les forces d’ocupació marroquines, és destacable l’aposta del poble sahrauí per la resistència pacífica i les accions noviolentes per reclamar el seu dret legítim a gaudir en pau llibertat de la seva pròpia terra.

Amb tot, el poble sahrauí manté la determinació de lluitar per recuperar allò que se li ha robat – la llibertat i el territori. Avui, 27 de febrer, dia que commemora la creació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), des d’ACAPS volem reiterar el nostre compromís per continuar lluitant i recolzant al poble sahrauí, per al compliment de la legalitat internacional, el respecte dels drets humans i l’exercici del seu dret legítim a l’autodeterminació.

La Federació ACAPS celebrem l’aniversari de la proclamació de la RASD i manifestem, una vegada més, el compromís de seguir treballant per al poble sahrauí, des del convenciment que la solidaritat no pot ser neutral.