8 dies de formacions per acabar amb l’espoli dels recursos naturals al Sàhara

17/06/20 | Notícies

Durant la primera quinzena de juny , més de 40 activistes sahrauís han rebut una formació en “Acció noviolenta i desenvolupament estratègic de campanyes contra l’espoli de recursos naturals” emmarcada dins del projecte “Ara el Sàhara” de la Federació ACAPS.

Els activistes, ja implicats en la defensa dels drets humans i el dret d’autodeterminació del Poble Sahrauí en organitzacions com NOVA o AFAPREDESA, resideixen als Campaments de Refugiats, als Territoris Ocupats i a la Diàspora.

Malgrat la distància i els impediments per la Covid-19, aquestes formacions s’han pogut realitzar de manera online, i han comptat amb els formadors Felip Daza, coordinador d’investigació de l’ODHE i Mahfud Lamin, representant de NOVACT per al Sàhara Occidental. Les formacions s’han realitzat durant 8 dies dividides en quatre blocs, tots amb la seva vessant teòrica i pràctica. Els quatre blocs han anat enfocats a: 1) fomentar el rol del jovent i les dones a la transformació dels conflictes; 2) ampliar el coneixement sobre el Dret Internacional Humanitari aplicable a les situacions d’ocupació, així com aprofundir en l’àmbit dels drets Humans i empreses; 3) el desenvolupament d’estratègies de recerca i l’ús de noves tecnologies i sistemes de documentació per investigar l’espoli que s’està fent dels recursos naturals; 4) i la realització de campanyes d’incidència política i corporativa contra institucions públiques i empreses transnacionals des d’una perspectiva d’acció noviolenta.

L’objectiu d’aquestes formacions ha estat fer un acompanyament als i les activistes sahrauís perquè liderin una campanya internacional de denúncia contra l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental. El full de ruta d’aquesta campanya, que s’ha estat elaborant durant els darrers mesos, es presentarà a finals de mes.

“Ara el Sàhara”, en defensa dels recursos naturals sahrauís

El projecte “Ara el Sàhara”, finançat per l’ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), té per objectiu acompanyar el poble sahrauí en l’impuls d’una campanya internacional contra l’espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental. Durant la Conferència Internacional “Sàhara Rise” celebrada el 2018, el poble sahrauí va decidir enfocar la seva lluita noviolenta en combatre el creixent espoli dels recursos naturals en tot el territori del Sàhara Occidental ocupat.

Davant un context internacional que afavoreix l’espoli incontrolat, el projecte “Ara el Sàhara” ha dut a terme formacions a activistes sahrauís per tal de que comptin amb més eines per encapçalar el lideratge en aquesta campanya internacional. Així mateix, s’ha creat un equip d’investigació centrat en documentar els processos d’espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental. 

Per últim, es llançarà una campanya internacional de denúncia sobre l’explotació dels recursos naturals amb l’objectiu de mobilitzar la població sahrauí dels Territoris Ocupats, els Campaments i la diàspora, així com sensibilitzar l’opinió pública internacional.