ACAPS col·laborem amb organitzacions de la societat civil sahrauí en la denúncia de l’espoli il·legal de recursos naturals al Sàhara Occidental

30/01/21 | Notícies

  • Amb els projectes impulsats entre ACAPS i NOVACT els darrers anys, hem volgut contribuir a millorar la garantia, la protecció i el restabliment dels drets humans de la població sahrauí.
  • Més de 120 organitzacions sahrauís de territoris ocupats, camps de refugiades i la diàspora han impulsat la campanya “El Sahara Occidental no está en venta” contra l’espoli il·legal dels seus recursos.


Els anys 2015 i 2016, ACAPS i l’Associació NOVACT vam començar a colaborar per impulsar els projectes LAONF per a l’organització de lluita no violenta amb la societat civil sahrauí; aquests projectes van tenir el seu punt àlgid amb la celebració de la coferència Sahara Rise el febrer de 2018, en que desenes d’entitats sahrauís de territoris ocupats i dels camps de refugiades, van dissenyar un pla d’acció que contemplava, com a prioritat en la lluita noviolenta del seu poble, posar fi a les operacions d’empreses estrangeres i a l’espoli il·legal dels recursos naturals al Sàhara Occidental ocupat.

Així doncs, vam començar a treballar en els projectes Ara Sàhara, per tal de poder donar resposta a aquesta demanda i poder oferir a aquestes entitats l’acompanyament necessari per al seu objectiu; s’han realitzat formacions i s’ha fet acompanyament per tal de que les pròpies organitzacions sahrauís hagin dissenyat una campanya de denúncia de l’espoli dels seus recursos.

Com a resultat, més de 120 organitzacions de la societat civil sahrauí han impulsat la campanya internacional contra l’espoli il·legal dels seus recursos “El Sahara Occidental no está en venta”, que busca visibilitzar la vulneració de drets que duen a terme empreses multinacional al Sàhara Occidental ocupat i quin impacte té sobre la població sahrauí als territoris ocupats, als campaments i a la diàspora.

Les activistes i organitzacions sahrauís impulsores han creat el web www.westernsaharaisnotforsale.org, que recull informació sobre l’espoli il·legal dels seus recursos, les resolucions internacionals emeses sobre el tema i un manifest al qual es pot sumar qualsevol organització compromesa amb la denúncia de l’espoli al Sàhara Occidental.

Amb la implementació d’accions de comunicació, denúncia i incidència social i política que aniran sirgint en el marc de la campanya, es vol arribar a conscienciar i mobilitzar la societat civil internacional per augmentar la pressió sobre l’estat marroquí, provocar pèrdues en termes econòmics i de suport popular i aconseguir el final de l’ocupació il·legal al Sàhara Occidental.

La campanya, posa el focus sobre les empreses estrangeres multinacionals que, mitjançant la celebració de contractes i acords amb l’Estat d’ocupació marroquí, extreuen, transporten i/o importen productes originaris del Sàhara Occidental i contribueixen al saqueig sistemàtic de les riqueses del poble sahrauí, únic propietari d’aquests recursos, tal com reconeixen diverses resolucions internacionals.

La legalitat internacional estableix que l’explotació dels recursos naturals per part del Marroc és il·legal. Successives resolucions de Nacions Unides, la Unió Europea i la Unió Africana, a més de diverses sentències sobre la propietat dels recursos naturals del territori, reconeixen que aquests són propietat del poble sahrauí i tenen el dret de poder-los gestionar lliurement. Tot i això, aquest continua finançant l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental mitjançant l’explotació dels seus recursos.

En aquesta línia, des de “El Sahara Occidental no está en venta” es posa en relleu com les accions d’aquestes empreses, que actuen de manera il·legal i sota total impunitat, constitueixen un suport material i polític a l’ocupació il·legal marroquina i per tant, contribueixen a les violacions sistemàtiques dels drets humans de la població sahrauí.

I des d’ACAPS, com hem fet sempre, seguirem donant suport a les activistes sahrauís per aconseguir tots els objectius que es plantegin, sent conscients de que són els propis sahrauís qui han de decidir i executar el seu pla d’actuació, i que nosaltres els hem d’ajudar per tal de que puguin realitzar totes les accions, protestes i campanyes necessàries per tal d’arribar al seu objectiu final, poder tornar a casa seva, i ser lliures.