Activistes sahrauís lideren un tour d’incidència a Catalunya per denúnciar l’espoli de recursos naturals

02/05/23 | Notícies

Activistes sahrauís de les zones ocupades y la diáspora s’han reunit amb representants polítics i de les administracions públiques de Catalunya per donar a conèixer la situació de l’espoli de RRNN en el Sàhara Occidental ocupat i la feina de denúncia que està liderant la societat civil saharaui per fer visible l’impacte sobre de l’ocupació i la vulneració de drets de les empreses implicades en l’espoli. 

Durant dos dies, les activistes sahrauís Nazha El Khalidi i Mamina Chej El Quebir Greimic, van liderar un Tour d’incidència a Catalunya amb representants polítics i de les administracions públiques catalanes per consciència sobre l’impacte de l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental i la vulneració de drets humans que pateixen. El Tour forma part de la campanya “Western Sahara is not for sale, liderada per més de 120 organitzacions de la societat civil sahrauí.

Durant el Tour, les activistes sahrauís van compartir la seva experiència sobre la situació de repressió i vulneració de drets fonamentals que viu el poble sahrauí a les zones ocupades, als campaments de persones refugiades i a la diàspora a causa de l’espoli de recursos naturals per part del Marrpc i les empreses transnacionals, amb la complicitat de governs europeus, i com aquesta situació perpetua l’ocupació del territori, limita el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i limita drets fonamentals com el dret a la protesta o la llibertat de premsa. A més, també van destacar la importància que les polítiques públiques de les administracions catalanes siguin respectuoses amb els drets humans i no contribueixin a la vulneració de drets al Sàhara Occidental.

En aquest sentit, en la seva participació a l’Intergrup pel Sàhara de la Generalitat de Catalunya, Mamine (activista sahrauí a la diàspora nascut als campaments de refugiades) va destacar la importància d’instruments com el Centre Català d’Empreses i Drets Humans per garantir que les empreses catalanes garanteixin els drets humans dins i fora del territori català. Per la seva part, Nazha (activista sahrauí de les zones ocupades i periodista d’Équipe Media), va afegir les dificultats i el perill a les que s’enfronten les activistes sahrauís de les zones ocupades per aconseguir testimoni de les empreses implicades en l’espoli i la necessitat de fer arribar aquestes denúncies a instàncies públiques que puguin frenar aquesta situació.

Les representants polítiques i de les administracions públiques catalanes, es van comprometre a treballar més per posicionar el Sàhara Occidental en l’agenda política i de cooperació Catalana, així com a treballar conjuntament amb les activistes sahrauís per buscar soluciones que evitin les complicitats de les empreses catalanes en l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental ocupat i promoure el respecte dels drets humans al territori sahrauí.

La denúncia de l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental i la responsabilitat de les empreses implicades en aquesta situació és fonamental per a garantir el respecte dels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. La societat civil sahrauí, a través de plataformes com a “Western Sàhara is not for sale”, lidera aquesta lluita i compta amb el suport de la societat catalana i de les administracions públiques per a estudiar mesures concretes que ajudin a evitar la complicitat de les empreses catalanes en l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental i a promoure iniciatives que fomentin el respecte dels drets humans en la zona.

El Tour d’incidència va ser una mostra més de la importància de crear espais de trobada del poble sahrauí amb les administracions públiques per fer visible i posicionar la seva lluita per l’autodeterminació i la justícia. En aquest sentit, la col·laboració entre societat civil sahrauí i les administracions públiques catalanes, així com la solidaritat de la societat catalana en aquesta causa, és fonamental per a garantir el respecte dels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí.

Les activistes sahrauís van agrair el suport rebut i van reclamar més compromís per a continuar treballant juntes per a posar fi a l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental i aconseguir una solució justa i duradora al conflicte.