Per segon any consecutiu, des de la Federació ACAPS engeguem un projecte d’ajuda humanitària als campaments de refugiades sahrauís de Tindouf, a mig del desert Algerià.
L’objectiu principal del projecte “Protecció de la població refugiada sahrauí davant la Covid-19” és pal·liar els efectes de la pandèmia per coronavirus en els campaments de refugiades mitjançant aportacions a la Mitja Lluna Roja Sahrauí (MLRS), una organització de caràcter voluntari que treballa des de l’any 1975 per alleujar el patiment de les refugiades sahrauís que van fugir de la guerra.
La MLRS destinarà els recursos del projecte a dues activitats:
- Compra i repartiment de material sanitari per fer front a la pandèmia per coronavirus, que també afecta a la població sahrauí. La MLRS s’encarregarà de fer-ne la distribució corresponent entre els centres de salut i dispensaris localitzats als campaments segons les necessitats identificades per part del Ministeri de Salut de la RASD.
- Compra d’aliments per a les cistelles bàsiques d’alimentació que la MLRS distribueix regularment entre la població refugiada. Es calcula que amb l’import d’aquest projecte destinat a l’alimentació es cobriran aproximadament les necessitats alimentàries de 1.625 famílies durant una setmana, o de 406 famílies durant un mes, o d’unes 100 famílies durant els 4 mesos d’execució del projecte.
La població refugiada sahrauí es veu obligada a viure en unes condicions humanitàries molt precàries des de fa més de 45 anys. Aquesta situació, ja de per sí desesperant, s’ha agreujat durant l’últim any i mig degut a la declaració de la pandèmia per coronavirus i la tornada a les armes a conseqüència de la vulneració dels acords de l’alto al foc de 1991 per part del Marroc. Amb tot, com explica la MLRS en un informe de l’abril de 2021, “la situació humanitària s’està tornant cada vegada més fràgil a causa dels efectes de la pandèmia del coronavirus, el retorn a la guerra i la sequera que va colpejar la regió fa tres anys i que ha provocat la pèrdua de molts animals, a més de la manca de finançament i d’aportacions dels països donants”.

Repartiment d’aliments proporcionats per la MLRS.

Repartiment d’aliments proporcionats per la MLRS.
Segons aquest mateix informe, a l’inici de la pandèmia, l’abril de 2020, es va detectar que la proporció de població més vulnerable havia incrementat d’un 77% a un 88%. Un any després, aquest percentatge no deixa de créixer.
Respecte al sistema de salut dels campaments de refugiades sahrauís, com és d’imaginar, aquest no està preparat per fer front a la incidència del virus. Les autoritats sahrauís, però, han aprofitat la seva àmplia experiència en prevenció degut a la manca d’infraestructura sanitària als campaments durant dècades i van crear un Comitè de Prevenció de la Covid-19, responsable de definir y sensibilitzar la població sobre les mesures de prevenció necessàries per a evitar la propagació del virus.
Tot i que fins ara, els valors podrien ser molt més alarmants, gràcies a l’esforç de les autoritats sahrauís, la incidència del virus ha estat menor de l’esperada. Tot i així, a 26 de juliol, el nombre de casos acumulats era de 932, amb 48 víctimes mortals. Amb la recent obertura de les fronteres i l’increment de la mobilitat, es tem que el nombre de casos augmenti i el sistema sanitari no estigui preparat per a fer-ne front. Per donar resposta a totes aquestes necessitats, des de la Federació ACAPS, compromesa amb els drets de la població sahrauí des de fa gairebé 40 anys, engeguem el projecte “Protecció de la població refugiada sahrauí davant la Covid-19” i animem a la població a col·laborar amb aquest mitjançant aportacions a través de la campanya de finançament de Goteo.org.