Comunicat davant la brutalitat policial a la frontera de Melilla contra centenars de persones

27/06/22 | Comunicat

Durant del matí del 24 de juny, hi ha hagut un intent de creuar la tanca a la frontera de Melilla. 500 persones han intentat entrar a territori espanyol, i 133 persones, majoritàriament d’origen sudanès i txadià, segons informacions de la delegació del Govern a la ciutat autònoma de Melilla, han estat portades al CETI des d’on han estat traslladades a la Comissària de la Policia Nacional espanyola.

Durant aquest episodi la brutal actuació de les forces i cossos de seguretat marroquines i espanyoles, ha provocat la mort d’almenys 37 persones, i centenars més han resultat ferides de diverses consideracions. S’ha pogut constatar el llançament d’objectes i pots de fum contra les persones que es trobaven pujades a la tanca, provocant una situació de perill per la seva integritat física, s’han permès agressions violentes per part de la policia marroquina dins territori espanyol, i s’han observat les devolucions en calent de desenes de persones sense tenir en compte la seva situació com a sol·licitants d’asil, vulnerant el dret internacional humanitari. A més de rebre un tracte inhumà per part dels cossos de seguretat que han colpejat, llançat a terra i amuntegat a desenes de persones, moltes d’elles amb ferides de diferent magnitud.

Les polítiques migratòries i d’asil europees de control fronterer, fomenten la vulneració de drets fonaments i el tracte inhumà de milers de persones que es veuen obligades a posar en risc la seva vida per poder exercir el seu dret legítim a migrar. Unes polítiques a favor d’interessos econòmics i polítics, que posen en risc la vida de les persones i impedeixen que s’estableixin vies legals i segures d’arribada a territori europeu. Polítiques de mort, que externalitzen un “control migratori” a països com el Marroc, on es vulneren de forma sistemàtica els drets humans i que manté el territori del Sàhara Occidental i al poble sahrauí sota ocupació il·legal des de fa més de 40 anys.

L’intent de creuar la tanca es dona en el marc del recent canvi de postura del govern espanyol respecte al Sàhara Occidental, que dona suport al pla d’autonomia del Marroc sobre el territori sahrauí, contradient la legalitat internacional i les resolucions de les nacions unides sobre el procés d’autodeterminació del poble sahrauí.

Rebutgem enèrgicament la postura del govern espanyol davant la brutal actuació dels cossos i forces de seguretat de l’estat i condemnem les declaracions del president del govern on agraeix “l’extraordinari treball de les forces de seguretat marroquini” que han fet ús, una vegada més, de la força bruta i la violència contra persones a les quals no se’ls hi garanteix cap via legal i segura per exercir el seu dret a migrar.

Ens sumem a les demandes d’altres col·lectius perquè s’investigui aquesta l’actuació policial, i es garanteixi la seguretat i la protecció dels drets fonamentals, entre ells el dret a sol·licitud d’asil i el dret a rebre assistència mèdica i legal, de les persones que han creuat a Melilla o que s’han quedat atrapades a territori marroquí.

Imatge de Javier G. Angosto vía ElDiario.es