Les declaracions del president dels EUA Donald Trump sobre la sobirania del Sàhara Occidental, vulneren resolucions internacionals

14/12/20 | Comunicat

El 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, el president Donald Trump va signar una declaració en què reconeix la sobirania marroquina del Sàhara Occidental. Aquest fet s’emmarca en un acord amb el Marroc perquè es restableixin les seves relacions diplomàtiques amb Israel, aliat de l’administració Trump.

Davant d’aquestes declaracions, el Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha manifestat que l’ONU manté invariable la seva posició sobre el conflicte sahrauí, i “segueix convençut que una solució és possible per a la qüestió del Sàhara Occidental i que està en consonància amb les resolucions del Consell de Seguretat”.

Per la seva banda, El Front Polisario ha emès un breu comunicat condemnat l’acord entre els Estats Units i el Marroc, on marquem les declaracions de Trump com imprudents, demanen la seva condemna per part de Nacions Unides, la Unió Africana, la Unió Europea, i la comunitat internacional, i exigeixen al Marroc que posi fi a la seva ocupació del Sàhara Occidental.

Des d’Espanya, com a potència administradora responsable del Sàhara Occidental, la Ministra d’Assumptes Exteriors, UE i Cooperació ha remarcat la posició del govern espanyol de “respecte a les resolucions de l’ONU per buscar una solució a la qüestió del Sàhara Occidental”.

Des d’ACAPS rebem les declaracions de Donald Trump amb preocupació, i manifestem que són una clara vulneració a la declaració universal dels drets humans i a les resolucions internacionals, que declaren el Sàhara Occidental com un territori no autònom i reconeixen el dret legítim a l’autodeterminació del poble sahrauí.

Denunciem que amb aquestes declaracions, Trump intenta vendre el Sàhara Occidental per tal d’enfortir Israel en la seva impunitat davant Palestina, blanquejant les violacions sistemàtiques d’Israel a la legislació internacional i als drets del poble palestí, tal com el Marroc fa amb el poble sahrauí.

Condemnem l’intent de Trump per legitimar l’ocupació il·legal del Marroc sobre el Sàhara Occidental i manifestem el nostre rebuig a qualsevol aliança entre règims totalitaris que vulneren constantment els drets del poble palestí i del poble sahrauí i no respecten la legislació internacional.

Demanem, un cop més, a les Nacions Unides, al Consell de Seguretat, a la comunitat internacional, i especialment al Govern Espanyol, que assumeixin el seu compromís amb les resolucions internacionals. Exigim que posin en marxa els mecanismes necessaris per garantir la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que pugui portar el poble sahrauí a la seva llibertat i acabar amb l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental per part del Marroc.

Federeació ACAPS
14 de Desembre de 2020