Comunicat: Nacions Unides no pot esperar més a reaccionar, el Guerguerat clama per la llibertat del poble sahrauí

09/11/20 | Notícies

Avui 9 de novembre el Govern de la RASD ha emès un comunicat en el que posa en alerta Nacions Unides, el Consell de Seguretat i la comunitat internacional de la situació que s’està vivint al Guerguerat i les seves possibles conseqüències.

Des de fa tres setmanes civils sahrauís s’estan manifestant de forma pacífica bloquejant la bretxa il·legal del Guerguerat, punt de tràfic de mercaderies resultants de l’espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental i que el Marroc exerceix contínuament amb la mirada còmplice de la MINURSO, el gran fracàs de les Nacions Unides que, en 29 anys ha estat incapaç de dur a terme el seu mandat.

A causa d’aquesta inoperància internacional, el poble sahrauí s’ha cansat i ha dit prou, exercint el seu dret legítim de manifestació als territoris alliberats del Sàhara Occidental.

Els darrers dies hem pogut veure imatges i vídeos de l’exèrcit marroquí acostant-se a la zona del Guerguerat, hem pogut veure vehicles de la MINURSO amb matrícula marroquina, i el Govern de la RASD indica que fonts presents en el lloc apunten que les forces d’ocupació marroquines han procedit a camuflar efectius de l’exèrcit marroquí, vestint amb roba civil, davant la mirada de la pròpia MINURSO, amb l’objecte d’irrompre a la “zona de separació ” i atacar els civils sahrauís presents des de fa setmanes en protesta pacífica contra la bretxa il·legal del Guerguerat.

La bretxa del Guerguerat és en si mateixa una violació de les clàusules de l’Acord Militar Nº1 signat pel Govern de la RASD i Marroc l’any 1991, i el Govern Sahrauí torna a recalcar amb ímpetu que la irrupció de qualsevol element marroquina, ja sigui militar, de seguretat o ciutadà civil en aquesta zona alliberada de la República Àrab Sahrauí Democràtica, coneguda com a “zona de separació” serà considerada una agressió flagrant a la que la part sahrauí respondrà amb fermesa, en legítima defensa de la seva sobirania nacional. Suposarà, així mateix, la fi de l’alto el foc i obrirà la porta davant l’esclat d’una nova guerra total a la regió.

Rebem aquestes notícies amb preocupació pel que podria suposar una guerra al Sàhara Occidental i demanem, un cop més, a les Nacions Unides, al Consell de Seguretat i a la comunitat internacional que acabin d’una vegada per totes amb la ocupació il·legal del Sàhara Occidental i condemnin la vulneració de drets humans per part del regne del Marroc, i que finalment es pugui celebrar un referèndum d’autodeterminació amb garanties que pugui portar el poble sahrauí a la seva llibertat.

Avui, 9 de novembre, dia internacional d’acció per un món sense murs, el poble sahrauí segueix separat per un mur de 2.700 km, el mur de la vergonya que, a més a més, l’ocupant marroquí utilitza segons les seves necessitats sense respectar cap legislació internacional.

Seguim, seguirem al costat del poble sahrauí, per aconseguir un Sàhara Lliure!

Federació ACAPS
9 de novembre de 2020