Comunicat: Un nou mandat de la MINURSO que no respecta els drets de les sahrauís

03/11/21 | Comunicat

L’ONU ha renovat el mandat de la MINURSO ignorant el que està passant sobre el terreny: un enfrontament armat que el 13 de novembre farà un any que dura i que és conseqüència de les violacions de l’alto el foc per part del Marroc.

Els mandats de la MINURSO s’han caracteritzat, des de l’any 1991, per greus mancances com ser l’única missió de l’ONU que no contempla la defensa dels drets humans de la població. Un fet que repetidament hem denunciat des del moviment solidari amb el poble sahrauí.

La falta d’observació de vulneració dels drets humans, en un escenari d’enfrontament armat com el que desenvolupen el Marroc i la República Àrab Sahrauí Democràtica, és un fet molt greu, que a la pràctica ignora qualsevol sortida que porti cap a una pau real, justa i duradora del conflicte, afavorint l’estat ocupant, el Marroc.

Les forces d’ocupació marroquines aprofiten aquest context per augmentar la repressió contra les activistes pels drets humans i la pressió sobre la població refugiada als Campaments de refugiades sahrauís de Tindouf, que veu com una important quantitat de recursos i persones s’han de destinar a un conflicte armat que la Comunitat Internacional ignora i no s’imposa per aturar-lo. Entenem el Frente Polisario quan contempla no participar en cap taula de negociació mentre sigui aquest l’escenari del conflicte.

Ens sumem a les crítiques del Frente Polisario contra el Consell de Seguretat de l’ONU i rebutgem la renovació de l’actual mandat de la MINURSO que significa continuar amb una inacció que perjudica greument totes les sahrauís, anteposant els interessos d’alguns dels seus membres abans que buscar una solució justa, ràpida i duradora pel conflicte.

Demanem una solució que només té un camí, el reconeixement i l’aplicació del dret d’autodeterminació del poble sahrauí. En una zona cada cop més inestable i amb conflictes latents com el que enfronta el Marroc i Algèria, la República Àrab Sahrauí Democràtica sols pot aportar elements de pau, enteniment i estabilitat.

Exigim que el Consell de Seguretat de l’ONU faci un pas endavant i actuï per protegir al poble sahrauí, identifiqui el Marroc com l’agressor i s’impliqui definitivament en l’aplicació del dret d’autodeterminació, que sols pot acabar en un Sàhara Occidental lliure de i pel poble sahrauí.

Des de la Federació ACAPS fem arribar el nostre suport a tot el poble sahrauí en la seva lluita, que al llarg de més de 30 anys ha estat pacífica i modèlica. Entenem que ara no és el moment de donar cap pas enrere i nosaltres estarem al costat de les nostres germanes i germans sahrauís.

Per la llibertat i l’autodeterminació del poble sahrauí!