Concentracions a Barcelona i altres ciutats de l’Estat per a denunciar el robatori de RRNN del Sàhara Occidental

22/12/22 | Campanya, Notícies

La plataforma Western Sàhara is not for Sali convoca a concentracions en tot l’Estat davant de la cadena de supermercats Mercadona per a denunciar la complicitat de les empreses en el robatori dels recursos naturals del Sàhara Occidental ocupat i la marroqunización dels productes amb un fals etiquetatge, així com sensibilitzar als consumidors sobre la importància d’un consum ètic i responsable que respecti els drets humans.


La campanya de Nadal “Parem el robatori de recursos naturals del Sàhara Occidental. #StopMercadona” es llança aquest dijous 22 de desembre des de la plataforma Western Sàhara is not for sale. El punt de partida seran concentracions a Barcelona, Fuerteventura, Santander, Tenerife i Vitòria, que posen el focus en l’activitat de l’empresa espanyola Mercadona, al Sàhara Occidental ocupat. Aquesta gran cadena de supermercats, té entre els seus proveïdors de peix fresc i congelat empreses espanyoles que obtenen el pop de Dajla, situat en els territoris ocupats del Sàhara Occidental. Concretament, a través de proveïdors com Profand i Frigorífics Camariñas o Union Martin, que subministra un 30% del peix que distribueix Mercadona.

El pop és capturat il·legalment en els Territoris Ocupats (TTOO) del Sàhara Occidental i és distribuït per Mercadona en els seus supermercats, amb etiquetatge enganyós, ja que en la seva etiqueta s’indica que és un producte que prové del Marroc.

Del 22 de desembre i fins al 9 de gener, la campanya, llançada durant les dates nadalenques, realitzarà accions de sensibilització i denúncia davant de Mercadona i en xarxes socials, amb l’objectiu de sensibilitzar als consumidors sobre l’etiquetatge enganyós de productes procedents del Sàhara Occidental, especialment el polp i els productes pesquers, i incentivar a la reflexió per a fomentar una compra ètica i un consum responsable que respecti els drets humans.

Des dels Territoris ocupats del Sàhara Occidental i els Campaments de refugiades Sahrauís en Tinduf, Algèria, activistes i el poble sahrauí en general, se sumen també a la campanya per a denunciar l’impacte que tenen l’espoli il·legal dels recursos naturals del Sàhara Occidental com a manera de perpetuar l’ocupació del seu territori i la vulneració de drets fonamentals del seu poble.

Amb la seva activitat, Mercadona vulnera el dret del poble sahrauí a ser consultat sobre la gestió dels seus recursos naturals i es fa còmplice de l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental perquè, a pesar que, oficialment, l’empresa diu seguir una política de pesca sostenible que busca complir amb un bon etiquetatge del producte, té entre les seves proveïdors empreses que extreuen recursos de les zones ocupades del Sàhara Occidental.

En aquesta època nadalenca, d’elaborades receptes i reunions al voltant del menjar, és bon moment per a prendre consciència que alguns dels productes que consumim, despreocupadament, tenen un fort impacte en la vida i desenvolupament del poble sahrauí.