El Consell de Seguretat de les Nacions Unides debat l’escalada del conflicte del Sàhara Occidental

23/12/20 | Notícies

Arran de la incursió militar marroquina a la bretxa il·legal del Guerguerat (i la consegüent ruptura dels acords d’alto el foc per part del Marroc) el passat 13 de novembre, així com les declaracions per part del president dels EUA on reconeix la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental ocupat, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides (CSNU) va celebrat, el passat 21 de desembre, una sessió de consultes per discutir l’evolució de l’actual situació als territoris del Sàhara Occidental.

En resposta a les declaracions del president Donald Trump, diferents membres del CSNU van recordar durant la sessió de consulta que l’estatus del territori del Sàhara Occidental només es pot determinar segons el dret internacional i les diferents resolucions de les Nacions Unides (NNUU).

El Sàhara Occidental figura des de 1965 en la llista de territoris no autònoms. Des de la signatura dels acords de pau en 1991, el Consell de Seguretat va acordar la creació de la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al referèndum del Sàhara Occidental), per a garantir la consulta d’autodeterminació del poble sahrauí

En aquest sentit, Jerry Matthews Matjila, actual president del Consell de Seguretat, va oferir una breu roda de premsa com a president de sud-àfrica, país membre de la Unió Africana. El president sud-africà va reafirmar el compromís del seu país amb la lluita per la llibertat i la independència del poble sahrauí i el seu dret legítim d’autodeterminació.

Matjila, va recordar que el Marroc no té cap legalitat sobre el territori del Sàhara Occidental. A més, va demanar també poder anomenar de forma urgent un nou representant especial per al Sàhara Occidental, i que la MINURSO actuï per garantir l’alto al foc i organitzar el referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

En aquesta línia, el principal portaveu del Secretari General de l’ONU, Stéphane Dujarric, va emetre també unes declaracions on reitera la posició de les Nacions Unides (NNUU) sobre el territori Sahrauí. “La nostra posició sobre el Sàhara Occidental no ha canviat i continuem creient que es pot trobar una solució mitjançant el diàleg basat en les resolucions del Consell de Seguretat”, va destacar.

Durant la sessió, la representant de la delegació belga al CSNU, va recalcar també que l’estatus del Sàhara Occidental ha de ser determinat per un procés liderat per les NNUU, d’acord amb el dret internacional, la Carta de l’ONU i les resolucions del CSNU.

Per la seva part, l’ambaixador i representant d’Alemanya al CSNU, Christoph Heusgen, va reafirmar també el compromís per una resolució pacífica del conflicte al Sàhara Occidental d’acord amb les resolucions i al dret internacional.

D’aquesta manera, Heusgen, va expressar les seves preocupacions per la necessitat de tenir un representant especial per al Sàhara Occidental, acceptat per les dues parts, que ajudi a desencaixar el conflicte polític al Sàhara. Per altra banda, va destacar també l’important paper que ha dut a terme la MINURSO en els últims anys, tot i que la missió encara no ha dut a terme el principal mandat per al qual va ser creada: garantir la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

En la seva línia, el Regne del Marroc, després de les declaracions del president de EUA, Donald Trump, sobre els Territorios del Sàhara Occidental, apunta ara cap a les comunitats autònomes espanyoles de Ceuta i Melilla, i les reclama com a ciutats marroquines, com també el Sàhara.

Després de les paraules del primer ministre marroquí, a una cadena de televisió egípcia, el govern espanyol ha convocat una reunió amb urgència amb l’ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, per demanar explicacions sobre aquestes declaracions i recordar al Marroc, com un dels seus principals països socis, la necessitat de respectar la sobirania i la integritat territorial d’Espanya.