El Marroc augmenta la repressió contra la població civil sahrauí als territoris ocupats del Sàhara Occidental

16/02/21 | Notícies

Des del trencament de l’alto el foc el passat 14 de novembre per part del Marroc, i el decret de l’estat d’alarma per la COVID, les forces d’ocupació marroquines han augmentat el desplegament militar i policial a diferents ciutats del Sàhara Occidental ocupat com El Aaiún, Bojador i Dajla.

Les detencions arbitràries, agressions, registres domiciliaris, aïllament i vigilància domiciliària i control de moviment per part de les forces d’ocupació marroquines, s’han convertit en el dia a dia als territoris ocupats, vulnerant els drets humans i el dret internacional humanitari de les sahrauís que hi viuen. Amb l’excusa de l’estat d’alarma imposat als territoris ocupats, la policia marroquina posa multes a la població civil sahrauí i deté activistes sahrauís de forma indiscriminada.

Organitzacions sahrauís de territoris ocupats i internacionals estan denunciant, a través de les xarxes socials i diferents comunicats, la creixen repressió violenta que el govern del Marroc imposa contra activistes sahrauís des de fa setmanes.

Els darrers dies l’ex pres polític Ghali Bouhala va ser detingut als TTOO, van violar el seu domicili i van robar els telèfons mòbils de tota la família. Agents de la policia marroquina van segrestar l’activista sahrauí Mohamed Nafaa Boutasoufra quan caminava pels carrers de El Aaiún ocupat. Després de diversos dies desapareguts, el 15 de febrer un tribunal marroquí va dictaminar presó per tots dos activistes, acusant-los d’un fals delicte de possessió de drogues, segons informa Equipe Media.

L’activista Sultana Khaya porta des de novembre en arrest domiciliari il·legal. La seva casa es troba rodejada per la policia marroquina. El 13 de febrer Sultana i la seva germana van ser agredides violentament a les portes de casa seva, quan les forces d’ocupació marroquines van voler impedir la visita d’un grup de familiars.

Mohamed Lamin Haddi, va ser condemnat a 25 anys per la protesta noviolenta de Gdeim Izik. Fa 10 anys que està empresonat i 3 en aïllament. Fa més de 30 dies que està en vaga de fam indefinida per a protestar contra els abusos, agressions i les dures condicions del seu empresonament.

En tot aquest temps, el Marroc manté el territori tancat i impedeix les visites d’organitzacions internacionals de drets humans, com l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, ONGs, juristes i mitjans de comunicació independents, que intentant documentar i ser testimonis de la situació que es viu als territoris ocupats.

Mitjans de comunicació locals, com Equipe Media, estan informant a través dels seus perfils a xarxes socials sobre la brutal repressió sistemàtica contra les civils i manifestants sahrauís en les diferents ciutats de territoris ocupats per part de les forces d’ocupació del Marroc.