El moviment en solidaritat amb el poble sahrauí de Catalunya reclama responsabilitats al Govern Espanyol en el conflicte del Sàhara Occidental

18/12/20 | Notícies

Centenars de persones es van concentrar, el passat 16 de desembre, davant la delegació del Govern Espanyol a Catalunya a favor de la defensa del poble sahrauí, per reclamar a Espanya la seva responsabilitat com a potència administradora al Sàhara Occidental i denunciar la complicitat que manté amb el Regne del Marroc.

Durant la concentració les manifestants van representar una acció visual on es va trencar un mur de caixes on es podien llegir lemes en defensa d’un Sàhara Lliure. Amb l’acció, entitats organitzadores i manifestants van voler simbolitzar el trencament dels murs físics, polítics i legals que divideixen el Sàhara Occidental i vulneren els drets humans del poble sahrauí. L’acció es va acompanyar de la lectura del manifest impulsat pel moviment en solidaritat amb el poble Sahrauí de Catalunya i que ha recollit més de 350 signatures d’entitats i organitzacions socials catalanes i estatals i polítiques de Catalunya.

Més de 500 manifestants d’arreu de Catalunya es van concentrar també el passat 18N davant el Consolat del Marroc a Barcelona, per denunciar la vulneració de l’alto al foc per part del Marroc al Sàhara Occidental, arran de la incursió militar marroquina a la bretxa il·legal del Guerguerat el 13 de Novembre.

La protesta es va fer extensiva a altres ciutats catalanes com: Lleida, Girona, Tarragona, Granollers, Sabadell, Molins de Rei, Vilanova i la Geltrú, Badalona, Igualada, Mataró, Vic, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Gavà, Vilafranca del Penedès, Guissona, Caldes de Montbui, Sant Cugat del Vallès, Igualada, El Vendrell i Rubí.

Amb aquestes protestes, el moviment en solidaritat amb el poble sahrauí a Catalunya i centenars de ciutadans/es, tornen a demanar a l’Estat i a les institucions espanyoles que realitzin els esforços necessaris perquè es posi en marxa, de forma definitiva, el que preveuen els acords de pau vigents entre el Regne del Marroc i la República Sahrauí i garanteixin la realització d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí. 

En aquest sentit, tant el Parlament de Catalunya com més d’una trentena d’ajuntaments catalans han recollit les demandes del manifest impulsat pel moviment en solidaritat amb el poble sahrauí a Catalunya davant l’escalda del conflicte al Sàhara Occidental, i es sumen per exigir al govern espanyol que assumeixi les seves responsabilitats com a potència administradora del Sàhara Occidental i posi en marxa els mecanismes necessaris per a posar fi al conflicte i garantir els drets del poble sahrauí.

.