El procés de pau al Sàhara Occidental

21/09/21 | Notícies

Des de fa més de 40 anys el poble sahrauí espera la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que posi fi al procés de descolonització de la seva terra, el Sàhara Occidental. Durant tots aquest anys, el Marroc ocupa de forma ilegal més del 80% del territori sahrauí. Una ocupació d’un territori considerat “no autònom” per les Nacions Unides i que no és reconeguda per la comunitat internacional. 

Durant dècades les forces d’ocupació marroquines han bloquejat constantment el procés de pau, amb tota impunitat davant la inoperància i la complicitat de la comunitat internacional, que permet l’incompliment de nombroses resolucions de l’ONU. 

Davant l’estancament del conflicte del conflicte i la inactuació de la comunitat internacional, el 13 de Novembre de 2020 es van trencar els acords de pau després que el Marroc dessallotges una manifestació pacífica del poble sahrauí reclamant el dret als seus recursos naturals davant del pas il·legal del Guerguerat. 

Aquest fet ha provocat un augment de la repressió contra activistes, defensores de drets humans i població civil sahrauí que viu als territoris ocupats, de les vulneracions de drets humans i del constant espoli del recursos naturals sahrauí y un estancament del conflicte, que está lluny d’avançar cap a una solució pacífica i justa per al poble sahrauí. 

Les resolucions de l’ONU són clares i marquen el camí a seguir: l’exercici del dret del poble sahrauí a l’autodeterminació, amb un referèndum just i vinculant. Però la realitat és que estem davant d’un territori ocupat, dividit en dos per un gran mur de sorra i pedra de més de 2.700km que separa famílies i limita drets i llibertats. 

Organismes internacionals com les Nacions Unides y la Unió Europea, així com Espanya, com a potència administradora de iure del territori, tenen la capacitat política per garantir els drets humans i la seguretat del poble sahrauí, i posar fi a l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental, tal com afirma el Dret Internacional

Després de dècades de resistència civil noviolenta davant la impunitat de l’ocupant i la constant vulneracions dels drets humans i la legalitat internacional, el poble sahrauí manté incansable la determinació de lluitar per la seva llibertat i per recuperar la seva terra. Per això en el dia internacional de la pau, recordem la importància d’una solució pacífica i justa que garanteix els drets del totes les sahrauís.