El Sàhara Occidental, l’última colònia d’Àfrica

12/10/21 | Comunicat

Fa més de 45 anys que les sahrauís estan esperant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació com a culminació al procés de descolonització del Sàhara Occidental. Durant més de cuatre dècades el Marroc manté una ocupació il·legal de la majoria del territori. Una ocupació que no és reconeguda per cap país de la comunitat internacional sobre un territori, considerat per les Nacions Unides com a no autònom i pendent de descolonització.

En tots aquests anys de conflicte el Marroc ha exercit una sistemàtica vulneració dels drets humans als territoris ocupats i l’espoli il·legal dels recursos naturals del poble sahrauí. La intransigència de les forces d’ocupació ha paralitzat contínuament el procés de pau, amb tota impunitat, emparat per la inoperància i la complicitat de la comunitat internacional, contradient el dret internacional i l’incompliment de nombroses resolucions de les Nacions Unides. Unes resolucions que reconeixen el dret legítim del poble sahrauí a l’autodeterminació, amb un referèndum just i vinculant. Mentre això no passa el Sàhara Occidental està dividit per un mur de 2.700 km que divideix el territori en dos i milers de sahrauís es veuen obligades a viure com a refugiades al mig del desert, a la diàspora o sota una repressió constant a la seva pròpia terra.

Acabar amb l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental suposa també paralitzar el comerç d’armes; aturar l’espoli dels recursos naturals i econòmics del Sàhara Occidental ocupat; denunciar la sistemàtica vulneració dels drets humans, revisar temes com el dret asil, especialment per a les activistes de drets humans sahrauís, i donar suport i assistència a les víctimes del conflicte, proveint-los de tot el necessari en tots els àmbits de desenvolupament personal, social, econòmic i polític.

El conflicte del Sàhara Occidental és polític. S’acabaria amb l’exercici del dret d’autodeterminació del poble sahrauí, d’acord amb les resolucions de les Nacions Unides. Espanya, com a potència administradora del territori, té la responsabilitat de garantir els drets i la seguretat del poble sahrauí que viu sota ocupació i complir amb la legalitat internacional, posant fi al procés de descolonització que retorni a les sahrauís el Sàhara Occidental, l’última colònia d’Àfrica.

ACAPS, com entitat part del moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya, lluitem perquè no s’amagui la realitat que viu el Sàhara Occidental. Treballant al costat del poble sahrauí, de les activistes i defensores dels drets humans per denunciar la vulneració sistemàtica dels drets humans al Sàhara Occidental Ocupat i els mètodes d’opressió de l’ocupant contra el poble sahrauí. Donarem veu a la repressió política, treballarem per trencar el bloqueig informatiu i denunciarem les constants vulneracions de drets, com les desaparicions forçoses, les detencions arbitràries, les tortures, l’assetjament contra activistes i el poble sahrauí, les agressions sexuals, les execucions extrajudicials, l’ús continuat de la força, l’espoli dels recursos naturals… i seguirem fent campanyes per acabar amb el desmantellament de les mines al voltant del mur, de les que centenars de sahrauís han estat i són víctimes o han resultat ferides greus. Estarem al costat del poble sahrauí, i de la resistència civil novilenta de totes les activistes, fins que es posi fi al procés de descolonització i aconseguir un Sàhara Occidental lliure on es garanteixin els drets i llibertat de totes les sahrauís.