Entrevista a Lahcen Dalil, activista sahrauí i investigador expert en l’espoli del recursos naturals al Sàhara Occidental

12/02/21 | Notícies

El Sàhara Occidental és un territori no autònom pendent de descolonització, ric en recursos naturals que genera nombrosos beneficis econòmics per al Marroc i desenes d’empreses transnacionals. És un país al qual se li han vulnerat els seus drets fonamentals, sobretot el seu dret inalienable a l’autodeterminació, recollit en totes les cartes internacionals i en el dret humanitari.

Malgrat que la legalitat internacional estableix que l’explotació dels recursos naturals per part del Marroc és il·legal, aquest continua finançat la seva ocupació il·legal del Sàhara Occidental mitjançant l’espoli. Nombroses empreses internacionals mantenen acords amb el Marroc en l’espoli de recursos naturals als territoris ocupat, contribuint a perpetuar l’ocupació il·legal del territori i la vulneració de drets del poble sahrauí.

P: Quin impacte té l’espoli dels recursos naturals sobre la població sahrauí, especialment en els territoris ocupats?

R: L’explotació excessiva dels recursos naturals del Sàhara Occidental, en particular del fosfat, de la pesca i dels productes agrícoles per valor de diversos milers de milions de dòlars, ha fomentat la instal·lació d’empreses estrangeres en projectes energètics per part del Marroc, a canvi de privar als sahrauís dels seus mitjans de subsistència. Al Sàhara Occidental fins ara no hi ha universitats ni infraestructures i l’hospital està en males condicions, però el règim marroquí només es limita a empresonar i torturar a les sahrauís.

P: Quin impacte té l’espoli dels recursos naturals en el medi ambient?

R: L’empresa alemanya MAN DIÈSEL AND TURBO s’ha instal·lat a Al-Aaiun, en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, amb l’objectiu de construir una central tèrmica que funciona amb fuel pesat, una substància molt contaminant, sense el consentiment del poble sahrauí, vulnerant així la legalitat internacional, tot i que el projecte d’aquesta Central Tèrmica estava previst inicialment a la ciutat marroquina de Tiznit.

P: Com afecta la vida quotidiana dels sahrauís en els territoris ocupats del Sàhara Occidental?

R: A conseqüència del funcionament de la central tèrmica dins de la zona urbana d’Al-Aaiun, en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, les sahrauís respiren concentracions de diòxid de sofre superiors a les normes sanitàries vigents. El recent estudi de EDF informa de les conseqüències sanitàries vinculades al funcionament de la central tèrmica, que funciona amb fuel pesat.

“La barreja de partícules àcides pot, segons les concentracions dels diferents contaminants, desencadenar efectes bronqui-espàtics en les persones asmàtiques, augmentar els símptomes respiratoris aguts en les adultes (tos, problemes respiratoris), alterar la funció respiratòria en els nens i nenes (disminució de la capacitat respiratòria, tos excessiva o atac d’asma)”. Informació publicada al recent Estudi de EDF.

P: Com s’organitza la societat civil sahrauí per a fer front a la vulneració de drets que suposa l’espoli?

R: Les sahrauís del Sàhara Occidental ocupat són sistemàticament objecte d’abusos i opressió. Per això, les activistes de drets humans i les periodistes sahrauís, tracten de fer sentir la veu del poble sahrauí a tot el món, per a posar de manifest el bloqueig militar i mediàtic i la prohibició de l’arribada d’observadors, periodistes i organitzacions estrangeres a la regió, amb la finalitat d’investigar de prop la situació que preval a la zona, en particular les vulneracions dels drets humans en els territoris sahrauís ocupats.

Les empreses han de prendre consciència que tota activitat d’inversió sense el consentiment del poble indígena del Sàhara Occidental no autònom, constitueix una vulneració del dret internacional i només contribueix a allargar el conflicte.