La dona sahrauí: resistència, lluita i dignitat

09/03/21 | Notícies

OPINIÓ | La dona sahrauí és admirable. Ha exercit un paper fonamental en la lluita per l’alliberament nacional del seu poble contra la colonització espanyola, contra la invasió del Marroc, en l’organització dels campaments de refugiats i encapçalant la defensa del respecte dels drets humans als territoris ocupats.

Durant aquests anys, les dones sahrauís han lluitat per la seva emancipació com a dones i s’han incorporat als òrgans de govern sahrauís, al mateix temps que són responsables de la gestió i l’organització dels campaments de refugiats. Les dones sahrauís són actives en la construcció d’una societat sahrauí democràtica, tolerant i amb igualtat d’oportunitats per a totes i tots.

La dona sahrauí té un estatus singular i molt més progressista que en la majoria de societats àrabs i musulmanes. Tenen condició i situació molt complexa, amb molts reptes personals i col·lectius, actuals i de futur. En aquests anys de lluita per a l’alliberament, la dona ha aconseguit moltes conquestes i té al davant el gran repte de continuar avançant en drets, responsabilitats i igualtat quan arribi la pau i la llibertat del poble sahrauí. L’alliberament no haurà de significar el final de la lluita de la dona sahrauí. Caldrà continuar lluitant per aconseguir una major igualtat i la plena integració i participació activa de les dones en tots els àmbits de la vida social i política.

Les dones sahrauís són combatives. Històricament han format part de la resistència lluitant amb les úniques armes de la paraula i la raó. Armes que reclamen justícia, respecte als drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. El Marroc aplica la violència contra les dones com a arma de terror, sistemàticament i amb impunitat. Però el terror també el sofreixen les nenes i les joves sahrauís. Són pràctiques habituals de la policia marroquina en una estratègia per destruir la resistència del poble sahrauí. Les dones, però, no s’acovardeixen davant l’amenaça de presó, tortura, violació o repressió i moltes d’elles són els símbols de la dignitat i de la resistència.

Vull manifestar en aquest article la meva admiració i solidaritat per a les dones sahrauís és molt gran. Les he vistes lluitar i resistir als carrers de l’Al Aaiun ocupat, les he vistes organitzar i dirigir els campaments de refugiats, les he vist sobrevivint i tenint cura de la família, les he vist estimar les amistats i les famílies. Així mateix, expresso el meu suport a totes les dones que cada dia lluiten per a un món just i solidari.

Un article de Miquel Cartró i Boada, membre de la junta de la Federació ACAPS