L’empresa Continental abandona la seva relació amb el Marroc en l’espoli de recursos naturals del Sahara Occidental ocupat

12/02/21 | Notícies

Continental ha confirmat a Western Sahara Resource Watch (WSRW) que no ha renovat el contracte de subministrament entre la seva filial ContiTech i l’empresa OCP, una empresa estatal marroquina que espolia il·legalment les reserves de fosfats de la mina de Bou Craa en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.

L’empresa d’enginyeria alemanya Continental, a través de la seva subsidiària Conti Tech, juga un paper important en el manteniment de la cinta de 100 quilòmetres de llarg que transporta roques fosfatades des de la mina BouCraa fins a la mar, on s’envia i exporta internacionalment. 

El 2017 WSRS va mostrar a l’empresa Continental la seva preocupació per la participació en l’espoli de recursos naturals en els territoris ocupats del Sàhara Occidental. Després de l’expiració de l’actual contracte entre OCP i ContiTech, Marroc va intentar renovar el contracte, però la pressió exercida per la societat civil sahrauí i inversors internacionals, va fer que compradores d’aquest fosfat s’incloguin en la llista negra, ja que les operacions d’OCP es consideren una vulneració del dret internacional. A conseqüència d’això, l’empresa alemanya Continental ha cessat les seves relacions amb OCP.

Com es destaca en la noticia publicada per l’organització internacional WSRW, Continental és la segona empresa que en pocs mesos anuncia que abandona la seva relació amb l’empresa marroquina OCP al Sàhara Occidental ocupat. Anteriorment, l’empresa sueca Epiroc va anunciar també que deixava de subministrar equips de perforació per a la mina de BouCraa.

Segons els informes anuals de WSRN, ja són un total de 12 clients els que han deixat de comprar minerals a OCP en considerar que la seva extracció vulnera els drets humans del poble sahrauí i el dret internacional.

Gràcies a les protestes, denúncies i propostes d’activistes, defensors de drets humans i organitzacions de la societat civil internacionals i sahrauís, dirigides a empreses i organismes internacionals per exigir que respectin els drets humans i el dret internacional; aquestes i altres empreses estan complint els seus compromisos amb els drets humans, respectant el dret legítim del poble sahrauí a la sobirania sobre el seu territori.

Actualment, Siemens Gamesa és el principal proveïdor d’OCP, tal com destaca WSRW a la noticia publicada seva pàgina web. Els molins de vent de Siemens Gamesa s’encarreguen de fer funcionar la maquinària i la infraestructura de la mina de Bou Craa.

El treball impulsat per WSRW i campanyes com “El Sàhara Occidental no està en venda” (WSNS, per les seves sigles en anglès) iniciada el passat 26 de gener amb el suport de més de 120 organitzacions de la societat civil sahrauí, busquen acabar amb la impunitat de les empreses transnacionals i la vulneració de drets en l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental.

Segons diverses resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i al dret internacional dels drets humans, tota activitat d’inversió sense el consentiment del poble autòcton del Sàhara Occidental, un territori no-autònom pendent de descolonització que es troba sota ocupació militar, constitueix una vulneració del dret internacional i només perllonga el conflicte i l’ocupació ilegal del territori. Per això, l’actuació de Continental és un pas més per acabar amb l’espoli ilegal de recursos naturals al Sàhara Occidental ocupat.

IMG: www.earthobservatory.nasa.gov