L’espoli de RRNN al Sàhara Occidental: marc legal i l’impacte sobre la població sahrauí, segona jornada del cicle de conferències “Parlem del Sàhara Occidental”

29/01/21 | Notícies

En el marc del cicle de conferències virtuals “Parlem del Sàhara Occidental”, el proper dimarts, 2 de febrer, a les 18.00h, es durà terme la segona jornada titulada “L’espoli dels Recursos Naturals al Sàhara Occidental”.

Durant la sessió es podrà conèixer la situació de l’espoli il·legal als territoris ocupats del Sàhara Occidental, l’impacte que té sobre la població sahrauí i les resolucions internacionals que s’han publicat al respecte.

Com a part final de la jornada, activistes sahrauís presentaran la campanya internacional contra l’espoli de recursos al Sàhara Occidental “El Sáhara Occidental no está en venta” (WSNS, per les seves sigles en anglés). Una iniciativa impulsada per més de 120 organitzacions de la societat civil sahrauís per denunciar la vulneració de drets per part de nombroses empreses transnacionals.

Comptarem també amb la intervenció de Nora Miralles i Felip Daza, investigadors de l’ODHE (Observatori de Drets Humans i Empreses), que va participar en el procés de capacitació de les activistes sahrauís per reforçar les seves capacitats organitzatives i de lideratge en la definició i llançament de la campanya contra l’espoli.

El cicle de jornades virtuals està format per diverses conferències que es realitzaran al llarg de les pròximes setmanes i es podran seguir a través de zoom i/o el canal de Youtube de la Federació ACAPS. Activistes i representants de la societat civil sahrauís de territoris ocupats, dels campaments de refugiades i en la diàspora, ens explicaran, en primera persona, la realitat en què viu el seu poble. També podrem escoltar les veus d’investigadors i representants del moviment solidari amb el Sàhara Occidental

En les propores jornades previstes es tractaran també altres temàtiques que afecten el poble sahrauí, com la vulneració sistèmica dels drets humans i els murs físics, polítics i legals amb què es troben les sahrauís en la lluita noviolenta per a l’alliberament del seu poble.

En aquesta mateixa pàgina web i a les nostres xarxes socials s’actualitzarà la informació sobre les propoeres jornades del cicle de conferències virtual.

Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte “Ara el Sàhara, donant veu a la població civil sahrauí”, que duem a terme des de l’any 2018. La conferència internacional “Sahara Rise” celebrada el 2018 va permetre que la població sahrauí de territoris ocupats i campaments fixessin que la prioritat de la lluita noviolenta del seu poble fos denunciar l’espoli il·legal dels recursos naturals al Sáhara Occidental. Per això, el projecte “Ara Sàhara” té per objectiu millorar la garantia, la protecció i el restabliment dels drets humans de la població sahrauí a través de la posada en marxa d’una campanya internacional de lluita contra l’espoli de recursos naturals d’aquest terrtori.