Per la llibertat dels presos polítics sahrauís

16/04/21 | Comunicat

En el dia internacional dels presos polítics sahrauís, des de la Federació ACAPS ens sumem al comunicat publicat per CEAS Sahara per denunciar la constant vulneració de drets humans al Sàhara Occidental ocupat i demanar l’alliberament de totes les activistes sahrauís empresonades injustament per les forces d’ocupació marroquines.

.

Suma’t a la denúncia

El Marroc fa dècades que ocupa il·legalment el territori del Sàhara Occidental i vulnerant els drets fonamentals de totes les sahrauís, en contra de la legalitat internacional i sota la mirada còmplice de governs i Estats. Tot i no tenir jurisdicció sobre el territori no-autònom i pendent de descolonització que és el Sàhara Occidental, les forces d’ocupació marroquines sotmeten a una opressió i repressió sistemàtica a activistes i població civil sahrauí. Les detencions arbitràries, agressions, assetjament, tortures, desaparicions i empresonaments i condemnes a penes de presó duríssimes, sense garanties judicials i falta de proves, són una constant per part de la policia marroquina als territoris ocupats.

Tots aquests abusos són un atac directe a tot el poble sahrauí i a la seva terra, van en contra dels drets humans i del seu dret legítim a l’autodeterminació, i sotmet al poble sahrauí a un control permanent per part de la força d’ocupació marroquí.

No podem quedar-nos passives davant aquesta vulneració de la legalitat internacional i dels Drets Humans. Entre totes podem sumar forces per donar visibilitat a aquesta vulneració de drets i denunciar la situació que viuen els presos polítics sahrauís.

En el dia internacional dels presos polítics sahrauís alcem la veu per tots els activistes sahrauís detinguts i condemnats il·legalment pel Marroc. Comparteix a les teves xarxes socials el nom i la foto d’algun dels 40 presos polítics sahrauís que avui dia el Marroc manté empresonats en presons marroquines. L’única solució per al conflicte al Sàhara Occidental és un Sàhara Lliure, entre totes podem unir forces per arribar a aconseguir-ho.

Descarrega les imatges dels presos polítics sahrauís per compartir a xarxes socials:

.
Comunicat de CEAS: 17 d’abril, dia dels presos polítics: Pels Drets Humans i la Llibertat del Poble Sahrauí!

Amnistia Internacional denomina presos de consciència a aquelles persones que no havent fet ús o propugnat la violència, són sotmeses a restriccions de la seva llibertat i a penes de presó.

Les sahrauís, lamentablement, saben massa de presos, de presó, de restriccions i de violació sistemàtica dels seus drets, encara que tinguin la legalitat internacional al seu favor, sense que cap país reconegui la sobirania del Marroc sobre el Sàhara i considerant les Nacions Unides que és un territori pendent de descolonització sota administració espanyola i ocupat il·legalment pel Marroc.

Les sahrauís, lamentablement, acumulen desenes de desapareguts dels quals els seus familiars no coneixen on estàn o han aparegut en alguna fossa comuna desenterrada fa poc.

Les sahrauís, lamentablement, acumulen tota mena de vexacions públiques, de restriccions als seus drets, de violacions sistemàtiques com les que sofreix en l’actualitat Sultana Khaya o les que va sofrir Aminetu Haidar o Ahmed Ettanji. Conviuen així, amb restriccions per a manifestar-se lliurement, expressar la seva voluntat o exercir el periodisme, encara que Nacions Unides reconegui el dret d’autodeterminació.

Les sahrauís, lamentablement, coneixen sentències injustes d’anys de presó com les dels condemnats pels esdeveniments relacionats amb el Campament de la Dignitat o Gdeim Izik. Ells van patir primer la repressió violenta a una iniciativa pacífica de la societat civil demanant llibertat i drets i van ser jutjats per tribunals sense cap garantia processal, com es desprèn dels informes de juristes internacionals que van poder assistir a algunes sessions. Els seus noms s’uneixen, desgraciadament, als de milers de dones i homes que han patit la presó i el turment per defensar els seus ideals, per defensar la justícia i la llibertat.

No podem continuar lamentant-nos. Tot això ocorre davant la mirada de Nacions Unides que, lluny de garantir el compliment de les seves pròpies resolucions sobre l’autodeterminació del poble sahrauí, ha estat incapaç fins avui, per la negativa sistemàtica de França i el silenci còmplice d’Espanya, de garantir el compliment de la carta dels drets humans per part del Marroc, havent de ser la MINURSO el seu més ferm vigilant.

Avui, després de tants anys d’injustícies, el poble sahrauí ha respost després del trencament de l’alto-el-foc per part del Marroc amb hostilitats militars.

En aquestes circumstàncies, és encara més imperatiu la denúncia de les violacions dels drets humans i la situació dels presos polítics sahrauís sota el poder de l’ocupant marroquí, que converteix a aquestes lluitadores en dianes d’una violència que intenta aplacar qualsevol reacció al Sàhara ocupat.

Exigim a les Nacions Unides, al seu Consell de Seguretat i als Governs d’Espanya i França, la immediata paralització d’aquestes violacions dels drets humans i la llibertat immediata dels sahrauís empresonats injustament. No poden ni han de convertir-se en una arma en mans de l’ocupant marroquí.

Exigim la llibertat immediata del pres polític Mohamed Lamin Haddi, que porta més de dos mesos en vaga de fam i de qui les autoritats ocupants marroquins no donen cap notícia del seu estat de salut.

Sol·licitem al Comitè Internacional de la Creu Roja que garanteixi el compliment dels acords de Ginebra, una vegada ha esclatat el conflicte militar, ja que recordem: “El present Conveni protegeix les persones que, en qualsevol moment i de la manera que sigui, estiguin, en cas de conflicte o d’ocupació, en poder d’una Part en conflicte o d’una Potència ocupant de la qual no siguin súbdites”.

Visca el poble sahrauí!

Visca la llibertat i la justícia!

Llibertat per als presos polítics sahrauís

[Text orginial de CEAS Sahara traduït al català]