Rebutgem la postura del govern d’Espanya davant el suport al pla d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental ocupat

19/03/22 | Comunicat

La carta del president del Govern d’Espanya al Rei de Marroc, donant suport al pla d’autonomia del Sàhara Occidental de 2007, contradiu la legalitat internacional.

Des d’ACAPS, som conscients que en l’àmbit estatal, les pressions que exerceix el Marroc poden ser molt fortes i no dubta mai d’utilitzar tots els mitjans disponibles per a forçar Espanya a validar, i perpetuar així, la seva ocupació il·legal sobre Sàhara Occidental.

Però, una vegada més, diem NO a que Espanya abandoni de nou a les sahrauís de les zones ocupades, dels campaments de refugiades i de la diàspora. I denunciem i rebutgem la postura del govern espanyol davant l’autonomia del Sàhara Occidental.

Per això, des d’ACAPS:

  • Ens posicionem al costat del poble sahrauí en la seva demanda d’autodeterminació. I denunciem els jocs geoestratègics que involucren injustament els drets fonamentals de totes les sahrauís des de fa més de 46 anys.
  • Denunciem el suport explícit del president del Govern d’Espanya al pla marroquí d’absorció i d’autonomia pel Sàhara Occidental per part del Marroc. És un pla injust, il·legal i contrari a la legalitat internacional. Confiem que no sigui la postura del conjunt del govern, i exigim que es reverteixi al més aviat possible.

Exigim al Govern d’Espanya:

  • Que respecti la legalitat internacional i posi fi al procés de descolonització del Sàhara Occidental.
  • Que garanteixi el dret d’autodeterminació del poble sahrauí, que ajudi a aconseguir una pau justa i duradora al territori i la independència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).- Que denunciï l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental per part del Marroc i la vulneració sistemàtica dels drets humans que pateix el poble sahrauí als Territoris Ocupats.
  • Que posi fi a l’espoli dels recursos naturals sahrauís per part del Marroc i grans empreses.

Demanem al Govern de Catalunya i al Parlament que manifestin el seu suport a l’exercici, amb plenes garanties, del dret d’autodeterminació del poble sahrauí. I demanem el mateix suport i defensa dels drets del poble sahrauí a les institucions, els partits polítics, els sindicats i a la societat civil catalana.

Des d’ACAPS volem afirmar que continuarem lluitant al costat del poble sahrauí per exercir el seu dret legítim d’autodeterminació i que cap declaració, de cap govern que el pugui posar en dubte, ens frenarà en aquest objectiu.

Continuarem abocant perquè la justícia i el respecte dels drets humans s’imposi per sobre d’interessos polítics, econòmics i geoestratègics. Només el poble sahrauí és qui té el dret legítim  a decidir sobre el futur de la seva pròpia terra.

Per un Sàhara Occidental Lliure! 

Federació ACAPS, 19 de Març de 2022