Ser periodista al Sàhara Occidental, conviure amb el perill de defensar la llibertat de premsa

03/05/21 | Notícies

El 3 de maig es commemora el dia mundial de la llibertat de premsa sota el lema “la informació com un bé comú”, una oportunitat per valorar la importància d’informar i rebre informació contrastada i veraç per avançar en la transformació social, la defensa dels drets humans i la construcció de la justícia global.

En molts països del món ser periodista s’ha convertit en una de les professions més perilloses que existeixen. Aquests professionals tenen com a arma la paraula i la valentia d’explicar la realitat del seu entorn i oferir una perspectiva i una informació contrastada que ens permet conèixer els entramats de poder i la dura realitat que viuen milers de persones. Per utilitzar la paraula i defensar la llibertat de premsa són perseguits, amenaçats, detinguts i fins i tot assassinats.

El Marroc ocupa el lloc 136 dels 180 països i territoris que analitza la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa de RSF. Entre els diversos motius que col·loquen al país en aquesta posició al rànquing de vulneració de drets, està el control i la repressió del govern marroquí contra els periodistes dels territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Al Sàhara Occidental ocupat la llibertat d’expressió i informació és un dret més que es vulnera per part de les forces d’ocupació marroquines. Exercir el periodisme als territoris ocupats és un acte de valentia en si mateix i una manera contundent de defensar la causa sahrauí i denunciar la constant vulneració de drets que pateixen. Per explicar la realitat que viu el seu poble, els periodistes sahrauís son el focus de la sistemàtica repressió i atacs de la policia marroquí: agressions, detencions arbitràries, assetjament a familiars, confiscació d’equips, judicis injustos, atacs informàtics…

En aquesta línia, l’informe de RSF de 2019 sobre la situació del periodisme al Sàhara Occidental detalla les dures penes de presó a les que es va condemnar, de manera injusta, a 4 periodistes sahrauís: “Bachir Khadda, de Equipe Média, condemnat a 20 anys; Hassan Dah, de RASD TV, compleix una sentència de 25 anys; Abdelahi Lakhfawni, periodista ciutadà de Equipe Média, condemnat a cadena perpètua, i Mohamed Lamin Haddi, de 35 anys i col·laborador de la ràdio del Polisario, sentenciat a 25 anys”. Destaca també el cas del periodista i activista sahrauí Mohamed Lemin Haddi, que va ser detingut i condemnat per un tribunal marroquí a 25 anys de presó. El gener de 2021 va iniciar una vaga de fam per denunciar les condicions del seu empresonament. Des de fa uns mesos està sent alimentat contra la seva voluntat. Actualment continua sense rebre atenció mèdica adecuada ni visites regulars de la seva família.

A això es suma la falta d’accés a informació contrastada del poble sahrauí, tant als territoris ocupats, com als camps de refugiades i en la diàspora. Els principals canals d’informació sobre el territori són els mitjans oficials del règim marroquí o del Frente Polisario. L’accés de periodistes estrangers als territoris del Sàhara sota ocupació marroquí és pràcticament impossible. El govern del Marroc nega constatant l’entrada a periodistes i mitjans de comunicació internacionals als territoris ocupats i executa deportacions als que aconsegueixen arribar. Aquesta situació que es va veure agreujada el 2010, després del desmantellament del campament de la Dignitat de Gdeim Izik.

Davant la falta informació independent les joves generacions de periodistes sahrauís han creat espais com Equipe Media, que utilitzen les xarxes socials i les noves tecnologies de la informació i la comunicació com un canal clau per explicar tot allò que passa als territoris ocupats i convertir-se en una font d’informació contrastada sobre el conflicte al Sàhara Occidental.

Per això, en el dia internacional de la llibertat de premsa, volem reconèixer i agrair el treball incansable dels periodistes sahrauís que des de les dures condicions dels territoris ocupats i la seva lluita diària per a trencar el bloqueig informatiu i explicar la repressió i opressió que viu sistemàticament el poble sahrauí per part de les forces d’ocupació marroquines.

És urgent establir mecanismes que garanteixin l’accés a una informació contrastada i transparent i posar en valor les capacitats d’alfabetització mediàtica que permetin a la població reconèixer, defensar i exigir transparència informativa, per ajudar a trencar el discurs d’odi i la desinformació i concebre la informació contrastada com un bé comú. Perquè tothom pot explicar una història, però fa falta valor per explicar la realitat.

FOTO: Equipe Media