Campnaya contra l’espoli de RRNN al Sàhara Occidental: Stop al comerç amb recursos robats

01/02/23 | Campanya, Notícies

Organitzacions saharauis i del moviment solidari amb el sàhara ens sumeme a la campanya #StopSettlements per exigir una llei europea que posi fi al comerç amb els assentaments il·legals.  Sota el lema: STOP AL COMERÇ AMB RECURSOS ROBATS. STOP AL COMERÇ AMB TERRITORIS SOTA OCUPACIÓ, les organitzacions impulsores la campanya a nivell estatal, i en el marc de l’ocupació del Sàhara Occidental, considerem que la Unió Europea no pot ser còmplice dels països que ocupen terres il·legals i espolien els seus recursos naturals. La UE ha de ser garant i no posar obstacles en els territoris ocupats per a garantir una estabilitat internacional i respectar el dret internacional, així com el dret humanitari.

A més, la UE ha de ser el canal per a regular les transaccions comercials amb els legítims amos dels recursos i així garantir que es respectin els DDHH i impedir que les persones jurídiques de la UE que operin fos d’ell, importin productes originaris d’assentaments il·legals en territoris ocupats, així no contribuir en el manteniment d’aquestes situacions il·legals.

Però al Sàhara Occidental, el Govern del Marroc ocupa la terra, reprimeix i vulnera els drets fonamentals del poble sahrauí i es beneficia de riqueses naturals sahrauís, així com, altres empreses europees, que totes operen en les terres sahrauís de manera il·legal, explotant els seus recursos naturals.

Per això, a través de la campanya #StopElComercioConRecursosRobados, ens sumem a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) i compartim la petició on:

  • Demanem a la Comissió Europea presentar una proposta legislativa que sigui de caràcter general i no estigui dirigida a un país o territori específic.
  • Exigim que es regulin les transaccions comercials amb les entitats de països ocupants o que operin en territoris ocupats, mitjançant la prohibició de l’entrada al mercat de la UE de productes originaris de territoris ocupats.
  • Cal impedir a les entitats jurídiques de la UE importar productes originaris d’assentaments il·legals en territoris ocupats i exportar en aquests territoris, per a no contribuir al manteniment de situacions il·legals.

Perquè la Comissió Europea ha d’aturar el comerç amb els territoris ocupats del Sàhara Occidental?

La UE s’oposa a l’annexió i considera que els assentaments il·legals en els territoris ocupats són un obstacle per a la pau i l’estabilitat internacional. Però encara que els assentaments il·legals constitueixen un crim de guerra, la UE permet el comerç amb ells. Aquest comerç permet obtenir beneficis de l’annexió i contribueix a l’expansió dels assentaments il·legals a tot el món.

Demanem una llei de la UE que posi fi al comerç amb els assentaments il·legals d’una vegada per sempre. Aquesta llei s’aplicarà als territoris ocupats en qualsevol lloc, entre ells els territoris ocupats del Sàhara Occidental o el territori palestí ocupat i els assentaments il·legals d’Israel en ell. La llei també enviarà un poderós senyal a tothom que la UE ja no recompensarà l’agressió territorial amb el comerç i els beneficis.

Ningú vol participar en el robatori de terres i la repressió contra el poble sahrauí. No obstant això, sense saber-ho, alguns productes dels nostres supermercats ens fan còmplices d’aquests crims. #WesternSaharaIsNotForSale, al costat de Equipe Mitjana, Saharawi Voice i la Federació ACAPS llancem la campanya #StopComercioConRecursosRobados, #ElSaharaNoSeVende i ens unim a la iniciativa ciutadana europea #StopTradeWithSettlements.

ACTUALMENT AQUESTA CAMPANYA HA ACABAT I MÉS DE 277 MIL CIUTADANS EUROPEUS HAN SIGNAT. SEGUIREM IMPULSANT MÉS ACCIONS PER A POSAR FÍ A L’OCUPACIÓ DEL SÀHARA OCCIDENTAL, PERÒ POTS UTILITZAR EL MATERIAL DE DIFUSIÓ PER A DONAR A CONÈIXER LA REALITAT DE L’ESPOLI AL SÀHARA OCCIDENTAL OCUPAT