Suma’t i signa la petició #StopElComerçAmbElsAssentaments

27/04/22 | Campanya

Una amplia aliança d’organitzacions, moviments de base, sindicats i polítics ens hem unit  contra els beneficis de l’annexió i l’ocupació per a protegir els drets humans, el comerç just i la pau i l’estabilitat internacionals, per exigir una llei europea que posi fi al comerç amb els assentaments il·legals. 

Per a això, impulsem una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), un instrument democràtic oficial que permet a les i els ciutadans de la UE ajudar a donar forma a Europa participant directament en el desenvolupament de les seves polítiques.

L’objectiu: aconseguir reunir 1 milió de signatures, perquè la Comissió de la UE estigui legalment obligada a atendre la nostra peticó. 

Però per a això necessitem el teu suport! Et pot sumar signant la petició i compartint aquesta iniciativa!

La petició que signaràs és el text legal amb el qual la Comissió Europea ha reconegut que pot aprovar una llei per a parar el comerç amb els assentaments il·legals, d’una vegada per sempre.

Perquè la Comissió Europea ha d’aturar el comerç amb els assentaments il.legals?

Els assentaments en territoris ocupats violen les normes del dret internacional i, entre d’altres, constitueixen un crim de guerra. L’annexió d’un territori ocupat, és contrària al dret internacional i, per tant, no té validesa legal. En conseqüència, el comerç amb aquests assentaments és també il·legal.

Formalment, la UE s’oposa a l’annexió i considera els assentaments il·legals als territoris ocupats com un obstacle per a la pau i l’estabilitat internacionals, però continua permetent el comerç amb assentaments i contribuint a l’ocupació.

La UE y els Estats membres tenen l’obligació d’alinear la seva legislació i política amb el dret internacional humanitari i dels drets humans, i el deure de no assistir o donar suport a estats que vulneren aquests drets mitjançant acords de comerç i facilitant el benefici econòmic per sobre dels drets humans. 

Què demanem les més de 150 organitzacions adherides a #StopElComerçAmbElsAssentaments

Demanem a la Comissió Europea presentar una proposta legislativa que sigui de caràcter general i no estigui dirigida a un país o territori específic.

Exigim que es regulin les transaccions comercials amb les entitats de països ocupants o que operin en territoris ocupats, mitjançant la prohibició de l’entrada al mercat de la UE de productes originaris d’aquests territoris.

Cal impedir a les entitats jurídiques de la UE importar productes originaris d’assentaments il·legals en territoris ocupats i exportar a aquests territoris, per tal de no contribuir al manteniment de situacions il·legals.


Què pots fer per donar suport a la iniciativa?

Són múltiples les vies de participació i suport:

  • Signa i fes córrer la veu! Necessitem 1 milió de signatures abans del 20 de febrer de 2023
  • Adhereix-te com a organització a la coalició de campanya.
  • Recull signatures online i/o offline.

Per saber-ne mési la pàgina web

Descarrega aqui el PDF informatiu

Sobre la vulneració de DDHH a territoris ocupats: 

A través del treball d’una xarxa d’observadores i de l’observació directa de vulneracions en els territoris ocupats, l’informe documenta amb rigor i precisió les violacions sistemàtiques dels drets civils i polítics que han succeït en l’últim any des de la ruptura dels acords d’alto el foc, el novembre de 2020.

Campanya internacional contra l’espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental, impulsada per diferents organitzacions de la societat civil sahrauí, dels territoris ocupats, dels camps de refugiades i de la diàspora.

Una eina per a monitorar els abusos constants i la sistemàtica vulneració de drets humans, individuals i col·lectius que es donen al Sàhara Occidental ocupat per part del Marroc, així com els casos d’empreses implicades en l’espoli de recursos naturals que contribueixen a perpetuar la vulneració de drets del poble sahrauí i l’ocupació del Sàhara Occidental. La informació s’anirà actualitzant amb una base de dades de més de 200 casos que estan en procés de verificació, i amb nous casos d’abusos que es puguin produir en les zones ocupades.

Les situacions d’ocupació, en particular, continuen tenint enfocaments inconsistents tant per part de les empreses com dels estats.

Aquesta incoherència s’agreuja amb l’entorn jurídic i administratiu ja difícil en els territoris ocupats, on les empreses no només han de tenir en compte el dret internacional dels drets humans (IHRL), sinó també el dret internacional humanitari (DIH), junt amb altres marcs, a l’hora d’avaluar les seves activitats i relacions comercials.

Per conéixer l’abast de les polítiques de colonització, ocupació i apartheid d’Israel a través del cas de l’assentament d’Atarot a la ciutat ocupada de Jerusalem Est i el seu impacte en les vides de la població palestina.

Les entrevistes fetes a famílies, dones i homes palestins residents en aquesta zona  posen de manifest les conseqüències devastadores d’aquest assentament per les seves vides, comunitats i l’entorn.

Per conéixer les violacions comeses contra el poble d’Al-Walajah, situat entre Jerusalem i Betlem, com la confiscació de terres i la posada en marxa de projectes de colonització per a annexionar-les. La confiscació i ocupació de terra a Al–Walajah ha servit per a dur a terme projectes d’assentament amb diferents pretextos, com la construcció de carreteres, vies ferroviàries, parcs nacionals i el mur de l’apartheid.

Els assentaments que l’envolten i ocupen les seves terres (Gilo, Har Gilo, Jef’at Hamatos i Har Homah) també afecten els pobles veïns de Beit Jala, Sharafat i Beit Safafa, així com a la ciutat palestina de Betlem, que compta amb l’assentament de Gush Etzion, un dels primers i més grans construïts en territori ocupat.

Un observatori que identifica, sistematitza i genera propostes d’incidència contra les vulneracions de drets humans de poblacions sota ocupació i/o conflicte armat a la regió del Mediterrani. Treballa a través de recerca aplicada​ per ​a identificar tendències, tipus d’actors i contextos i accions d’incidència política per a confrontar la impunitat corporativa. Així, com comunicació i sensibilització, per fomentar una ciutadania informada, crítica i compromesa.