La situació al Sàhara Occidental es troba estancada des de que el 1991 es va signar l’alto el foc entre el Regne del Marroc, força ocupant al Sàhara Occidental, i el Frente Polisario, únic representant legítim del poble Sahrauí. Des d’aleshores, el poble sahrauí utilitza tots els mecanismes i eines d’acció no-violenta que són a les seves mans per garantir una resolució pacífica del conflicte.
Amb la finalitat de dur a terme els acords de les parts, les Nacions Unides van establir la Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), el 1991, per garantir la realització d’un referèndum per a la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental.
Al mandat de la MINURSO hi figura la supervisió de l’alto-el-foc i l’organització d’un referèndum lliure i just. No obstant això, a diferència de totes les missions de les Nacions Unides al món, la MINURSO no contempla un mecanisme d’observació de vulneracions de drets humans. A més, després de 29 anys des de la seva creació, la MINURSO encara no ha dut a terme el referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.
La inacció per part de la comunitat internacional i les constants vulneracions de drets humans i accions il·legals exercides per les forces d’ocupació marroquines, han portat al poble sahrauí a exercir una protesta pacífica davant el pas fronterer de Guerguerat, on s‘han agrupat activistes sahrauís vinguts dels territoris alliberats i dels camps de refugiats per exigir el seu tancament. Desenes de persones han acampat al costat del pas fronterer i han alçat banderes sahrauís tallant el trànsit de mercaderies que acostumen a creuar aquesta zona.
Guerguerat, situada al sud del Sàhara Occidental a la seva frontera amb Mauritània, és un territori estratègic on les forces d’ocupació marroquines mantenen oberta una bretxa il·legal per on realitzen el transport de mercaderies resultat de l’espoli dels recursos naturals sahrauís, vulnerant convenis internacionals i generant guanys milionaris de manera il·legal.
La protesta civil no-violenta del poble sahrauí en el punt fronterer de Guerguerat és una forma de pressió a les Nacions Unides i a la comunitat internacional perquè es posicionin a favor dels drets humans, condemnin la vulneració de drets i abusos per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental i garanteixin el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí.
Aquesta protesta, així com les que s’estan estenent també en altres punts fronterers dels territoris ocupats, posen en evidència la importància de garantir els drets humans i acabar amb la impunitat que exerceix el Marroc.
Des de la Federació ACAPS donem suport a la protesta del poble sahrauí i denunciem la situació de vulneració de drets i l’espoli de recursos naturals que pateix el Sàhara Occidental per part del Regne del Marroc.
Per això:
- Condemnem les severes violacions de drets humans comeses pel Marroc en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.
- Exigim a les forces d’ocupació marroquines que respectin els drets humans de la població sahrauí, especialment el seu dret a la vida i a la protesta.
- Instem el Regne del Marroc que compleixi els acords internacionals i cessi immediatament la repressió i l’ocupació que exerceix sobre el poble sahrauí i l’explotació il·legal dels seus recursos naturals.
- Fem una crida a la comunitat internacional, i particularment a les Nacions Unides i la seva missió de pau en aquest territori (MINURSO), perquè intervinguin i posin fi a aquestes vulneracions i protegeixin a la població sahrauí.
- Demanem a les administracions i al govern de Catalunya, al govern d’Espanya i a les institucions europees, que promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació de drets humans a la MINURSO.
- Demanem a les Nacions Unides que denunciï l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Marroc al Sàhara Occidental i pressioni perquè es produeixi ràpidament l’alliberament d’activistes sahrauís presos.
- Fem una crida a les organitzacions de la societat civil que treballen en la promoció dels drets humans, a condemnar les vulneracions al Sàhara Occidental i a posar en marxa accions d’incidència perquè l’estat marroquí garanteixi els drets civils i polítics de la població sahrauí.
Federació ACAPS
22 d’octubre de 2020
Podeu descarregat el comunicat en català i castellà en aquest enllaç