Entrevista a Buhubeini Yahia, president de la Mitja Lluna Roja Sahrauí

07/09/20 | Notícies

«Hi ha un dèficit molt gran en l’accés a l’aigua, l’alimentació o en sectors com la sanitat»

ACAPS hem entrevistat Buhubeini Yahia, president de la Mitja Lluna Roja Sahrauí, per conèixer de primera mà, com està visquent l’organització la crisi de la Covid-19. La Mitja Lluna Roja Sahrauí és l’organització amb qui estem treballant en el projecte per garantir l’alimentació al poble sahrauí dels Campaments de Tindouf. Si vols fer una petita aportació fes click aquí → https://ca.goteo.org/project/cestas-alimentarias-para-combatir-el-covid-19-en-e 

Com ha afectat el Covid als campaments?

Ha afectat molt a la situació humanitària als campaments de refugiats sahrauís. Ha afectat especialment pel tancament de fronteres, la congelació de les activitats econòmiques i comercials, i la baixada de l’ajuda humanitària. On ha tingut l’impacte més negatiu és sobre la situació humanitària. 

Moltes famílies viuen del petit comerç o activitats que els donen algún ingrès, i atès a les mesures per frenar el Covid hi ha una congelació gaire bé total d’aquestes activitats. I com la situació ja era molt vulnerable no ha sigut possible resistir davant aquest impacte tan gran. 

Com teniu pensat afrontar aquesta difícil situació els propers mesos?

Les agències de Nacions Unides, juntament amb les oenegés que treballen als campaments, han acordat amb nosaltres fer una crida per demanar un fons de 15 milions d’euros per poder fer front a la situació.

Quines són les prioritats als campaments?

Hem rebut fins ara un total del 20% d’aquesta quantitat. Les necessitats són enormes i hi ha un dèficit molt gran en diferents sectors: per salvar vides, l’aigua, l’alimentació, la sanitat respecte al covid, i l’educació. Respecte a l’educació ja ens estem preparant per poder tornar a l’escola properament.

Com esteu preparant la tornada a l’escola?

Requereix ajustar-nos a la situació, i caldrà molta preparació i molta ajuda. Hem de duplicar el nombre de professors i duplicar les aules de treball. Hem de reduir el nombre de nens a les aules al 50%. Estem gestionant algunes solucions com fer una part al matí i l’altra a la tarda. Requerirà buscar més professors o bé duplicar la seva jornada laboral.

Quines mesures complementàries adoptareu aprofitant el retorn a les aules?

Donarem resposta a les necessitats dels serveis de salut pública. La higiene, per exemple, és un factor molt important per la prevenció. Les campanyes de sensibilització també ho són, per poder fer arribar el missatge a totes les famílies. La mitja lluna roja ha treballat molt en la sensibilització.

T’agradaria afegir alguna altra cosa?

Vull donar moltes gràcies a la Federació ACAPS, per la seva solidaritat continua durant molts anys d’ajudar el poble sahrauí.