TdR: Avaluació externa de les activitats formatives del projecte “Empresa i DDHH al Sàhara Occidental”

07/07/23 | Notícies, Termes de referència

Data límit de presentació de la candidatura: 20 de juliol de 2023

Descarrega els Termes de Referències complets.

ANTECEDENTS:

Amb l’objectiu de donar suport al treball de la societat civil sahrauí en aquest sentit, des de la Federació ACAPS hem desenvolupat el projecte de cooperació “Empresa i Drets Humans al Sàhara Occidental” entre els mesos de gener de 2021 i desembre de 2022, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en la convocatòria de subvencions a projectes de desenvolupament i d’educació per al desenvolupament per a l’any 2020.

L’objectiu millorar la capacitat d’incidència de les organitzacions i moviments socials sahrauís per denunciar les violacions dels drets humans de les empreses transnacionals que operen al Sàhara Occidental a través de reforçar les capacitats, el coneixement i les eines de joves i dones sahrauís defensores de drets humans i representants de moviments socials i organitzacions sahrauís, la posada en marxa una campanya d’incidència política i comunicació i la millora del treball en xarxa de defensores i organitzacions sahrauís tant a nivell local com internacional.

Entre les activitats executades, destaquen dues formacions dirigides a la societat civil sahrauí per tal d’enfortir les seves capacitats a l’hora de denunciar la seva situació de vulneració constant dels seus drets. Aquestes dues formacions són l’objecte d’estudi de la present avaluació.

TIPOLOGÍA D’AVALUACIÓ:

La present avaluació consisteix en una avaluació final, participativa, externa i de resultats. l’equip avaluador ha d’inclooure en el seu procés de treball la participació de diferents agents involucrats en aquestes activitats objectes de l’avaluació.

OBJECTE D’AVALUACIÓ:

  1. Formació telemàtica sobre observació i monitoreig de vulneracions de drets humans dirigida a activistes sahrauís localitzades en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.
  2. Formació presencial en coordinació amb la Unión Nacional de Mujeres Saharauís (UNMS) dirigida a dones sahrauís localitzades en 9 daires dels campaments de refugiades sahrauís de Tindouf, Algèria.

L’objecte d’avaluació son els dos cicles formatius realitzats en el marc del projecte “Empresa i Drets Humans al Sàhara Occidental”.  Es vol conèixer si tant la metodologia com els continguts i l’elecció de les persones formadores d’aquestes formacions han estat adients

ENFOCAMENT METODOLÒGIC:

la metodologia empresa al llarg de l’avaluació ha de ser participativa i ha d’incloure la participació de tots els agents implicats en les activitats formatives objectes d’avaluació. L’equip avaluador pot proposar d’incloure altres agents en el procés participatiu sempre i quan es garanteixi la participació dels mencionats anteriorment.

L’avaluació ha de ser sensible al context i les característiques específiques de la població a la que es dirigeix. En cap cas la participació en aquesta avaluació pot posar en perill la dignitat, la integritat ni la vida de les persones participants. L’equip avaluador ha de vetllar per garantir la seguretat d’aquestes persones en tot moment tenint especial sensibilitat envers les situacions que puguin suposar un risc per a les dones.  

L’anàlisi de la informació recollida s’ha de fer amb perspectiva de gènere i basada en drets humans, tenint en compte totes les interseccionalitats que travessen a les persones participants. 

FONTS D’INFORMACIÓ DISPONIBLES:

L’equip avaluador disposarà de tota la documentació necessària tant administrativa com tècnica referent al projecte des de l’inici del procés. La recollida d’informació corresponent a les activistes i defensores sahrauís de territoris ocupats s’haurà de realitzar forçadament en format digital degut a la impossibilitat d’accedir als territoris ocupats del Sàhara Occidenta. L’avaluació de la formació realitzada per la UNMS en els campaments de refugiades es durà a terme de forma presencial si és possible o de forma virtual en cas de no poder fer el viatge, això es pactarà amb la Federació ACAPS en el moment.

L’equip seleccionat ha de respectar el dret de les persones a proporcionar informació i assegurar el seu anonimat i confidencialitat en tot el procés de recollida d’informació, i garantir la veracitat de la informació recollida.

PROCÉS D’AVALUACIÓ I PRODUCTES ESPERATS:

Es preveu que la prestació de serveis tingui una durada de 60 dies des de la formalització del contracte. En tot cas l’informe s’haurà de presentar abans del 20 de setembre de 2023. L’equip avaluador presentarà 2 productes al llarg del servei tècnic: un informe preliminar i un informe final d’avaluació. 

El pressupost total disponible per a l’avaluació és de 5.000,00€ amb tots els impostos inclosos. Aquest pressupost inclou, en cas de realitzar-se, les despeses derivades del viatge als campaments de refugiades sahrauís inclosos els desplaçaments interns, l’allotjament i dietes.

PROCÉS DE SELECCIÓ DE L’EQUIP AVALUADOR:

La data límit per a la presentació de candidatures és el 20 de juliol de 2023

Les candidatures s’han d’enviar al correu electrònic: esthertena@acaps.cat  

Escriure en l’assumpte del correu electrònic: Contractació de serveis d’avaluació projecte “Empresa i Drets Humans al Sàhara Occidental” 

Han d’incloure la següent informació: 

  • CV de l’avaluador o equip avaluador
  • Experiència en treballs similars
  • Proposta tècnica o metodològica
  • Guió del pla de treball

Important: aquesta oferta és aplicable als centres d’estudis especialitzats en la matèria, experts o grup d’experts

Es comunicarà la resolució a les persones/equips no seleccionats.