Acabar amb la violència contra les dones sahrauís

25/11/22 | Campanya

#16DíasMujeresSaharauis
Del 25 de novembre al 10 de desembre de 2022 sum’at a la campanya

En què consisteix la campanya internacional per a posar fi a la violència contra les dones sahrauís?

Durant dècades, les dones sahrauís que viuen sota l’ocupació marroquina en la seva terra natal, el Sàhara Occidental, han estat objecte de diferents formes de violència física i psicològica. No obstant això, se’ls ha prestat poca atenció. Aquesta campanya internacional pretén canviar aquest statu quo i denunciar les violacions contra les dones sahrauís.
A partir del 25 de novembre, i durant 16 dies, compartirem breus històries de valentes dones que viuen en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, un territori inaccessible per a les observadores internacionals de drets humans i periodistes, i on reina la impunitat.

Els cartells i informació es compartiran en les xarxes socials i estaran disponibles en una carpeta de Google Drive disponible aquí. La carpeta també inclou informació sobre el Sàhara Occidental i la situació de les dones sahrauís.

La campanya, de 16 dies de durada, coincideix amb una iniciativa mundial més àmplia de la societat civil per a posar en relleu la violència contra les dones i les nenes, sent una campanya internacional anual que comença el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, i s’estén fins al 10 de desembre, Dia dels Drets Humans.
La campanya mundial va ser iniciada per activistes en la inauguració de l’Institut de Lideratge Global de la Dona en 1991. Continua sent coordinada cada any pel Center for Women’s Global Leadership. Més informació sobre la campanya del 16è dia mundial aquí: https://16dayscampaign.org/

Quin és el material de la campanya?

La campanya es basa en el testimoniatge de més de 16 dones sahrauís que viuen sota l’ocupació marroquina. Entre les dones es troben figures destacades com a Sultana Khaya, Mina Baali, Mahfouda Vamba Lafgir, Fatimatou Daouhra, Ghalia Djimi i Maryam Danbar.

Algunes de les dones que participen en la campanya són familiars de presos polítics condemnats a penes de presó de llarga durada; algunes són antigues preses. Unes altres tenen familiars que van ser assassinats o sotmesos a desaparició forçada, i algunes van ser desaparegudes elles mateixes. Totes elles han estat objecte de violència de gènere per part de les autoritats marroquines com a càstig pel seu activisme en matèria de drets humans i el seu suport al dret d’autodeterminació del poble del Sàhara Occidental.

El testimoniatge de les dones es compartirà amb una sèrie de cartells per a xarxes socials. Un cartell per a cada dia que retrata a una nova dona i una nova història. Els cartells es compartiran principalment en les xarxes socials. La campanya estarà en anglès, espanyol i àrab. La campanya utilitza les següents etiquetes: #16DaysSaharawiWomen

Qui són els organitzadors?

La campanya internacional està organitzada per activistes i defensores de drets humans sahrauís juntament amb ONG locals sahrauís en els territoris ocupats, els campaments de refugiades sahrauís i les organitzacions sahrauís en la diàspora. L’organització de la campanya compta amb el suport internacional del Comitè Noruec de Suport al Sàhara Occidental i de les organitzacions espanyoles Nomads HRC, Federació ACAPS i Saharawis Today.

Com participar?

Tots els actors de la societat civil són benvinguts a unir-se a la campanya #16DaysSaharawiWomen Pots donar suport a la campanya com a organització a títol individual de la següent manera:

  1. Cada dia, compartir una imatge diària de cadascuna de les dones. Pots trobar la publicació de cada dia en aquest canal de Telegram: https://t.me/saharawiwomen16days
  2. Utilitzar l’etiqueta #16DaysSaharawiWomen
  3. Amb cada cartell, pots enganxar el següent text (exemple de text per a les xarxes socials):
    Del #25N fins al 10D suma’t a la campanya #16DaysSaharawiWomen. Durant 16 dies compartirem històries de dones sahrauís que viuen sota ocupació i pateixen la sistemàtica violència de l’ocupant per defensar els seus drets fonamentals!.
  4. Pots compartir aquesta notícia. També pots traduir-ho al teu idioma.
  5. Pots compartir el comunicat de premsa sobre aquesta campanya internacional.
  6. Uneix-te a la campanya posant-te en contacte amb els organitzadors en saharawistoday@gmail.com o comunicacio@acaps.cat