El Marroc augmenta la repressió contra activistes sahrauís al Sàhara Occidental ocupat

11/12/21 | Notícies

Amb la presentació de l’informe: “Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental. L’augment de la repressió i les violacions dels drets humans un any després de la ruptura dels acords d’alto el foc”, ACAPS i Novact, juntament amb activistes sahrauís dels territoris ocupats, els campaments de refugiades i en la diàspora, posen en relleu la impunitat i la inacció davant la vulneració de drets i llibertats en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental.


Barcelona, a 10 de desembre de 2021 

En el Dia Internacional dels Drets Humans, la Federació ACAPS i NOVACT han presentat l’informe “Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental. L’augment de la repressió i les violacions dels drets humans un any després de la ruptura dels acords d’alto el foc”. Aquest informe, coordinat per Federació ACAPS i Novact, en cooperació amb el Grup de Suport de Ginebra per a la Protecció i Promoció dels Drets Humans al Sàhara Occidental, quantifica i contextualitza 160 violacions dels drets civils i polítics que han tingut lloc durant el darrer any, amb especial a les vulneracions dels drets de les dones i els menors, dos col·lectius protegits de manera específica pel dret internacional humanitari.

L’Exèrcit Reial del Marroc va intervenir, el 13 de novembre de 2020, a la zona desmilitaritzada del Guerguerat per dispersar una manifestació pacífica de 60 sahrauís que barrava aquest pas fronterer amb Mauritània, a través del qual s’exporten recursos naturals que el Marroc explota il·legalment al Territori no-autònom del Sàhara Occidental. Aquest gest va motivar una declaració de guerra del Frente Polisario que deixava sense efecte l’alto el foc pactat el 1991, després del desplegament de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO). Des d’aleshores es van reprendre les hostilitats armades entre les parts i el Marroc va iniciar una forta repressió contra el poble saharauí que viu al Sàhara Occidental Ocupat.

Com a resposta, ha tingut lloc una escalada de tensions al Sàhara Occidental ocupat que el Marroc ha utilitzar com a represàlia contra el poble sahrauí. Específicament un nombre creixent d’activistes, defensores de drets humans, periodistes i organitzacions sahrauís han estat blanc dels atacs selectius de les forces d’ocupació marroquines. 

La intensificació de la repressió ha dificultat encara més la vida quotidiana als territoris ocupats i ha provocat un preocupant augment de les vulneracions sistemàtiques i greus dels drets humans i del dret internacional humanitari, amb especial incidència en els drets civils i polítics. Aquesta situació ha estat denunciada per organitzacions internacionals de drets humans i diversos relators especials de l’ONU al llarg de l’any.

L’informe “Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental. L’augment de la repressió i les violacions dels drets humans un any després de la ruptura dels acords d’alto el foc”, recull únicament casos i testimonis que han estat registrat per una xarxa d’observadores de drets humans, formada per una vintena d’activistes sahrauís o que figuren als informes periòdics d’organitzacions internacionals i locals, com AFAPREDESA, Isacom o Codesa.

Entre les vulneracions més freqüents que han tingut lloc aquest any hi ha les restriccions a la llibertat d’expressió i de moviment i circulació, la intimidació, l’assetjament, les amenaces de mort, la criminalització, les agressions físiques i sexuals, l’amenaça de violació, el maltractament als presoners i la vigilància física i tecnològica, que es donen en el marc d’una expansió quantitativa i qualitativa molt greu de l’ús de mecanismes com la detenció arbitrària, inclòs l’arrest domiciliari arbitrari. Alhora, aquests atacs es donen en un context de limitació prèvia de llibertats, aprofitant les mesures restrictives per la pandèmia del COVID 19, que ja havien ajudat a expulsar l’activisme sahrauí i les seves demandes de l’espai públic. 

D’entre tots els casos, destaca especialment el de les germanes defensores dels drets humans i de les dones Sultana i Louaara Khaya, sotmeses a arrest domiciliari des de ja fa més d’un any i que han patit més d’una desena d’atacs per part de les forces de seguretat marroquines, que inclouen agressions físiques i sexuals i dues violacions. 

En els casos que s’inclouen, es recullen 83 casos de denúncies per tortures, tracte inhumà, cruel i degradant o agressions físiques; 11 casos de presó preventiva arbitrària i vulneració dels drets i garanties processals, 5 d’aquests a menors d’edat; 44 vulneracions del dret a la llibertat d’expressió i a la reunió pacífica, que afecta a més de 70 sahrauís per la seva participació en diferents protestes pacífiques, commemoracions, trobades o tallers; i 9 denúncies relacionades amb amenaces de violació, assetjament, abús i agressió sexual contra dones sahrauís, i també homes. A més de dos casos confirmats de violació per part de les forces d’ocupació contra les germanes Sultana i Luaara Khaya.

L’informe conclou amb una sèrie de recomanacions dirigides a la comunitat internacional en conjunt (Estats, organitzacions regionals i ONU) amb la intenció de promoure l’assumpció de responsabilitats, per garantir l’aplicació de la legalitat internacional al territori i que el poble sahrauí pugui exercir lliurement dels seus drets fonamentals.

Amb el llançament de l’informe es dóna el tret de sortida també a la campanya “Visibilitza el Sàhara Occidental” que persegueix diversos objectius: 

  • Exigir l’actuació de la comunitat internacional per a que garanteixi la seguretat i els drets fonamentals de totes les sahrauís, especialment les que viuen als territoris ocupats. 
  • Apel·lar a la responsabilitat a la comunitat internacional per a que s’inclogui l’observació de la vulneració de drets als territoris ocupats i posar fi a la impunitat amb la que actua el Regne del Marroc contra el poble sahrauí. 
  • Conscienciar l’opinió pública internacional sobre la situació d’ocupació i vulneració de drets que pateix el poble sahrauí, especialment al Sàhara Occidental ocupat.
  • Pressionar l’estat opressor marroquí per a que posi fi a l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental.