Ginebra, 20 de juny de 2024 – Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, s’ha presentat a Ginebra l’informe “Voces desde la resistencia. Vulneraciones de derechos humanos en el Sahara Occidental ocupado, documentadas durante 2023”, elaborat pel Grup de Treball sobre Drets Humans en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, en col·laboració amb ACAPS i Novact, que documenta 133 casos de violacions de drets humans registrats durant l’any 2023, afectant a més de 80 sahrauís. Aquest informe exposa la impunitat sistemàtica i la repressió constant a la qual s’enfronten activistes i defensors de drets humans sahrauís al Sàhara Occidental ocupat.
L’informe, que destaca una violació de drets humans cada 2,7 dies, documenta un ampli rang d’abusos, incloent-hi detencions arbitràries, tortures i la repressió de la societat civil. Dels més de 100 casos registrats, més d’un terç es refereix a la vulneració de drets dels presos sahrauís, la majoria dels quals són sotmesos a tortures i maltractaments, una pràctica comuna denunciada per diverses organitzacions de drets humans. Els presos sahrauís són majorment activistes i defensors de drets humans que han denunciat públicament les injustícies comeses per les autoritats d’ocupació marroquines.
El setge domiciliari, l’aplanament i la restricció de la llibertat de reunió afecten majoritàriament dones sahrauís. Durant el període comprès entre maig i setembre de 2023, es va observar el major nivell de fustigació sobre el dret de reunió. Les estratègies de repressió per a limitar la llibertat d’expressió i el dret d’associació inclouen la intervenció directa amb cops, puntades i abusos verbals, la confiscació de telèfons i la vigilància d’activitats en línia, així com la dissolució violenta de manifestacions i protestes pacífiques.
Aquest patró té com a objectiu desarticular qualsevol forma de resistència organitzada i dissuadir a les dones de participar en activitats polítiques i socials. En un context on les dones ja enfronten múltiples formes de discriminació, aquesta repressió addicional té un efecte negatiu en les seves vides i en la cohesió de les seves comunitats.
Ghalia Djimi, defensora sahrauí de drets humans, explica que “Les dones sahrauís som especialment vulnerables. Sofrim setge, intimidació i violència sexual, no sols pel nostre activisme, sinó també com a forma de càstig a les nostres famílies”.
L’informe també ressalta que en la majoria dels casos de detencions arbitràries s’han presentat denúncies de tortura i maltractaments. Les detencions arbitràries i les breus desaparicions forçades són comunes, especialment contra activistes i periodistes sahrauís per les seves activitats polítiques.
El Sàhara Occidental ocupat continua sent un forat negre informatiu, amb periodistes i investigadors perseguits. Durant 2023 cinc defensors de drets humans i advocats europeus han estat expulsats per intentar accedir al Sàhara Occidental. A més, s’assenyala que les seus de les principals associacions de drets humans en els territoris ocupats continuen tancades i assetjades, impedint per la força les seves assemblees generals i el seu registre com ONG.
Aquestes mesures no sols busquen intimidar i silenciar els activistes, sinó també crear un ambient de por generalitzada entre la població sahrauí. La vigilància constant i la intimidació física són eines utilitzades per a sufocar qualsevol forma de dissidència i per a mantenir un control absolut sobre la població.
“Vivim baix constant repressió. Aquest informe visibilitza la sistemàtica violència i vulneració de drets que vivim diàriament. És crucial que es prenguin mesures immediates per a posar fi a la impunitat i protegir els drets fonamentals del poble sahrauí”, destacada Mahjoub Maliha, activista sahrauí.
Un exemple és el cas del pres de Gdeim Izik, Abdeljalil Laaroussi, qui a l’octubre de 2023 va ser traslladat a una presó en Tan-Tan, al sud del Marroc. A la seva arribada, va ser assetjat i privat dels seus drets fonamentals, inclòs el dret a comunicar-se amb la seva família. Durant el seu trasllat a l’hospital, no va rebre tractament ni medicaments adequats per a les seves hemorràgies greus.
Un altre cas paradigmàtic és el de Amhamed Hali, a qui se li prohibeix exercir com a advocat, malgrat haver-se graduat amb esment, per les seves opinions polítiques en favor de l’autodeterminació del Sàhara Occidental, tal com denuncien membres de l’Institut de Drets Humans de l’Associació Internacional d’Advocats (IBHARI) i Lawyers for Lawyers (L4L).
Nora Miralles, la investigadora principal de l’informe, destaca la importància dels casos documentats: “Aquest informe és un testimoniatge rigorós de les sistemàtiques de vulneracions als drets humans a població protegida dels territoris sahrauís sota ocupació marroquina. Esperem que mobilitzi a la comunitat internacional per a assumir les seves responsabilitats i posar fi a aquesta impunitat.”
L’informe conclou amb diverses recomanacions a la comunitat internacional, instant al Marroc a complir amb les seves obligacions sota el dret internacional humanitari i de drets humans. Demana la creació de mecanismes internacionals independents per a monitorar la situació de drets humans al Sàhara Occidental i enfortir el suport a un referèndum lliure i just sobre el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. A més, s’emfatitza la necessitat de protegir els defensors de drets humans i activistes sahrauís, i recomana a l’ONU poder investigar i denunciar les agressions i violència que sofreix la població protegida.
El Grup de Treball sobre Drets Humans en els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, juntament amb ACAPS i Novact, esperen que aquest informe promogui una acció internacional coordinada per a posar fi a aquestes violacions i garantir