En el Dia Mundial de les Persones Refugiades, les ONG alertem sobre l’alarmant situació humanitària als campaments sahrauís

20/06/23 | Comunicat, Notícies

El Consorci d’ONGs denunciem la greu situació de les persones refugiades sahrauís, que es fa cada dia més crítica i insostenible. Convida a la mobilització de la societat civil i de la comunitat internacional, per a redoblar esforços que condueixin a una resolució pacífica del conflicte. Mentrestant, les ONG continuaran treballant en terreny per millorar les condicions de vida de la població i recorden la necessitat d’augmentar els fons destinats a frenar l’agreujament d’aquesta crisi humanitària.

El Consorci d’ONGs que fem costat a la població refugiada sahrauí, aprofita la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades per a recordar la dramàtica situació en la qual sobreviuen 173.600 persones en el desert algerià. Des de fa més de 48 anys, aquesta crisi persisteix sota la indiferència de la comunitat internacional i el silenci dels mitjans de comunicació.

La població sahrauí, a més de patir durant gairebé cinc dècades l’exili sota extremes condicions climàtiques, amb temperatures que superen els 55° a l’estiu i una alarmant disminució de les pluges en els últims 5 anys, s’enfronta a una escassetat de mitjans bàsics per a la supervivència. La inflació derivada de diversos factors com la pandèmia COVID-19 o la guerra a Ucraïna, ha impactat sobre recursos ja extremadament limitats per a una població que subsisteix gairebé exclusivament de l’ajuda humanitària.

L’accés a l’aigua, com un dret fonamental, resulta insuficient. Les refugiades sahrauís reben una mitjana de 17 litres per persona i dia, que han de destinar a consum, higiene, ús domèstic i ramaderia. Més de la meitat dels nens i nenes sahrauís menors de 5 anys sofreixen anèmia i la taxa de malnutrició s’ha incrementat en 3 punts entre la població infantil en els últims tres anys. El 53% de les dones pateixen anèmia, augmentant aquesta xifra fins al 61,3% en les dones lactants. La canastra bàsica d’aliments que es distribueix a les persones refugiades sahrauís solament arriba al 75% de la població, sent a més insuficient en quantitat, varietat i nutrients, tal com es va alertar en el comunicat llançat per aquest Consorci el mes d’octubre passat.

És important ressaltar que les conseqüències d’aquest conflicte prolongat i invisibilitzat, recauen sobre la població sahrauí, vulnerant els seus drets més bàsics i llançant-la a una extrema situació de dependència humanitària. Durant els dos últims anys, després de la ruptura de l’alto el foc, el nombre de persones desplaçades que han arribat als campaments sahrauís ascendeix a 4.749, dificultant encara més la ja per si mateix fràgil subsistència als assentaments.

Les ONGs pertanyents al Consorci que s’adhereixen a la present crida són:
Asociación de Amistad con el Pueblo Saharaui de Sevilla (AAPSS), Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Saharauí (ACAPS), Association Femmes Action Développement (AFAD), Asociación Navarra de Amigos de la RASD (ANARASD), Asociación de Trabajadores y Técnicos Sin Fronteras (ATTSF), Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI), Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli (CISP), Danish Refugee Council (DRC), Fundación Mundubat, Médicos del Mundo (MDM), Medicus Mundi Mediterrània (MMmed), Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad (MPDL), Ojos del Mundo, Oxfam, Solidaridad Internacional Andalucía (SI-A), Triangle Génération Humanitaire (TGH).