Treballar, per què? Drets laborals i ocupació al Sàhara Occidental

És possible parlar de drets laborals de les persones sense tenir en compte el rol del treball i del model econòmic en una situació d’ocupació?

 

 

En aquest informe, emmarcat en els drets humans entesos com a lluita permanent per la llibertat dels pobles, s’analitzen els drets laborals en relació amb l’impacte del treball en el context d’ocupació del Sàhara Occidental i la resistència del poble sahrauí: condicions laborals, discriminació, dificultats de sindicació, sistemàtica repressió i vulneració de drets fonamentals, estructura de mercat de treball de l’ocupant…

A partir del valor que té l’aportació de la força de treball als diferents sectors econòmics i al model productiu d’un context determinat, s’analitza l’impacte de la disponibilitat, tipus, i condicions de treball del poble sahrauí que viu sota ocupació, i de les relacions de poder, en les seves comunitats i en el context d’ocupació marroquina al Sàhara Occidental.

Quin tipus de violències podem trobar doncs al Sàhara Occidental ocupat? En son moltes i diverses, però intentarem desgranar aquelles que tenen més repercussió pel poble sahrauí:

■ Absència de la capacitat de decisió i control del poble sahrauí sobre el model laboral i econòmic de la regió.
■ Discriminació en l’accés a la formació i educació.
■ Discriminació en l’accés al treball i al desenvolupament de la carrera professional.
     » Tipus de feines, posicions, salaris…
     »
 Condicions laborals insegures, opaques i arbitràries

■ Repressió de l’organització sindical o política.
■ Repressió de l’opinió i la llibertat d’expressió.
■ Pressió sobre la solidaritat familiar.
■ Ús polític de les ajudes socials i dels serveis estatals.