Un nou informe destaca la precària situació laboral al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc

31/03/23 | Notícies

  • L’informe “Treballar, per què? Drets Laborals i Ocupació al Sàhara Occidental”, compta amb el testimoni i la col·laboració d’activistes i organitzacions sahrauís dels TTOO. Publicat per la Federació ACAPS i Novact, analitza la precària situació laboral al Sàhara Occidental, un territori que ha estat ocupat pel Marroc des de fa més de 40 anys. 
  • L’informe destaca la discriminació laboral, l’explotació, la falta de protecció social, les dificultats per sindicar-se i la sistemàtica vulneració de drets fonamentals que enfronten les treballadores sahrauís.

L’informe “Treballar, per què? Drets Laborals i Ocupació al Sàhara Occidental” revela que les treballadores sahrauís enfronten una situació laboral precària en el territori ocupat pel Marroc. La discriminació laboral en l’accés a l’ocupació, les dificultats de sindicar-se, la falta de protecció social i les vulneracions diàries dels seus drets fonamentals són comuns entre les treballadores sahrauís, qui solen ser relegades a treballs mal remunerats i precaris en empreses marroquines que exploten il·legalment els recursos naturals del Sàhara Occidental.

Aquest informe ha estat elaborat per expertes en drets laborals i drets humans en contextos d’ocupació, com és el Sàhara Occidental, i ha comptat amb la col·laboració i testimonis d’activistes sahrauís que viuen al Sàhara Occidental ocupat. El treball de recerca té com a objectiu analitzar la situació actual dels drets laborals en el context d’ocupació del Sàhara Occidental, una regió que ha estat objecte de conflicte i controvèrsia durant dècades. I pretén oferir una primera aproximació i sistematització sobre el que sabem i el que ens falta saber en aquest tema.

L’anàlisi es basa en una àmplia recerca, que ha inclòs entrevistes a treballadores i activistes sahrauís, així com a altres actors clau a la regió, a més d’informacions publicades i denúncies realitzades per institucions internacionals. També s’han tingut en compte les lleis i regulacions laborals aplicables al Sàhara Occidental ocupat i s’han analitzat les dades disponibles sobre la situació laboral a la regió, no des d’una perspectiva individual sinó des d’un enfocament general dels drets humans entesos com una forma de lluita permanent per a la dignitat dels pobles.

El document se centra en diversos aspectes clau, incloent-hi el dret al treball, la discriminació en l’ocupació, les condicions laborals, els drets sindicals i la participació de les dones en el mercat laboral. I analitza la situació laboral i els drets laborals en el territori del Sàhara Occidental, que està sota ocupació marroquina des de fa més de quatre dècades, en relació amb l’impacte del treball en el context d’ocupació i la resistència del poble sahrauí: condicions laborals, discriminació, dificultats de sindicació, sistemàtica repressió i vulneració de drets fonamentals, estructura de mercat de treball de l’ocupant…

Segons l’informe, les treballadores sahrauís enfronten una sèrie de desafiaments, incloent-hi la discriminació en l’accés a l’ocupació, l’explotació laboral, la falta de protecció social i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals, com el dret a sindicar-se, entre altres. També destaca la falta d’ocupació per a les dones a la regió, qui sovint es veuen obligades a treballar en el sector informal a causa de la discriminació de gènere i la falta d’oportunitats.També destaca la precarietat de l’ocupació per a les dones sahrauís, qui solen treballar en el mercat informal o depenen de les autoritats marroquines per a la seva subsistència i sovint són discriminades en el pagament i la cobertura social. A causa de la informalitat del treball no tenen accés a la justícia per a reclamar els seus drets.

Per altra banda, assenyala que l’economia del Sàhara Occidental està dominada per empreses marroquines que es beneficien de l’explotació il·legal dels recursos naturals sahrauís, especialment el fosfat i la pesca. Mentre que les treballadores sahrauís són sovint relegades a treballs mal remunerats i precaris en aquestes empreses. L’ocupació al Sàhara Occidental es concentra principalment en els sectors de la pesca, la mineria i la agroindústria. La falta de transparència en la gestió dels recursos naturals del Sàhara Occidental ha portat a l’explotació il·legal per part d’empreses estrangeres, la qual cosa sovint resulta en abusos laborals i violacions dels drets humans.

La recerca conclou que la situació laboral al Sàhara Occidental és precària i que es necessita una acció urgent per a garantir els drets fonamentals de les sahrauís, i per tant també els drets laborals de les treballadores sahrauís. I afegeix que sense garantir el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, la resta de drets seguiran sent vulnerats. Amb aquest informe, tant ACAPS com Novact volen donar llum a la sistemàtica vulneració de drets humans al Sàhara Occidental ocupat i fer un cridat la comunitat internacional a pressionar al Marroc perquè compleixi amb les seves obligacions legals i respecti els drets fonamentals, entre ells els drets laborals, del poble sahrauí.